Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-03-08 03:12:09

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

Brak reakcji na mysz i klawiaturę

Witam, od kilku dni mam taki dość nieprzyjemny problem. Co jakiś czas (bliżej nieokreślony, średnio co kilka godzin) system "zamiera", tzn. jakiekolwiek działania ze strony użytkownika nie przynoszą efektu, kursor się zatrzymuje w miejscu, a klawiatura nie działa, przy czym sam system pracuje dalej, bo normalnie włącza się wygaszacz, odtwarzana muzyka gra dalej, a lampki na modemie mrugają. Zdarzenia te nie mają raczej związku z jakimś konkretnym działaniem użytkownika (uruchomieniem programu itp.) - normalnie oglądam www, słucham mp3 i nagle trach... Jeśli w tym czasie mam otwarte okienko xterma to ukazuje się komunikat:

Kod:

Message from syslogd@localhost at (aktualna data)
localhost kernel: skb_under_panic: text:c9a...(jeszcze jakieś literki).

Z czym to jest związane i czy można temu zaradzić? Bo jedyną rzeczą, którą można zrobić w takim przypadku jest twardy reset... Mam wersję Testing Debiana i z tego co zauważyłem to problem ten zaczął się pojawiać od kiedy zaktualizowałem jądro do 2.6.15. Czy ktoś może spotkał się z czymś podobnym?

#2  2006-03-09 22:40:26

__AlinOe - Użytkownik

__AlinOe
Użytkownik

Re: Brak reakcji na mysz i klawiaturę

A kompilowałeś samodzielnie kernela?? jesli tak to byc może wkompilowałeś jakies eksperymtnalne modułu np ONLY FOR TESTING lub EXPERIMENTAL jeśli tak to może sprubuj przy kompilacji odznaczyć Prompt for development and/or incomplete code/drivers (EXPERIMENTAL)
i wtedy skompilowac, szczerze mówiąc to wygląda troche poważnie i nie bardzo mi przychodzi do głowy jak to inaczej naprawic

#3  2006-03-10 15:01:39

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

Re: Brak reakcji na mysz i klawiaturę

Nie kompilowałem. Jądro zostało zainstalowane z pakietów wersji testing.

Stopka forum