Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie.
Spotkał mnie dziwny problem. Na wstępie powiem, że mam debiana squeeze aktualizowanego na wheezy, po aktualizacji działało (tj działało NA PEWNO) odtwarzanie .ogg, w tym momencie nie odtwarza mi ani .ogg, ani .mp3 - przewiduję, że przy którejś aktualizacji coś się mogło zepsuć. Żadnych problemów z odtwarzaniem tych plików nie ma VLC. Odtwarzacze (banshee, totem, rhythmbox) przelatują po tych plikach jak po pustych, do napotkania końca listy odtwarzania. Jakiego konkretnego pakietu może mi brakować (albo zespołu pakietów)? Co mogę zrobić, by ułatwić znalezienie rozwiązania problemu?
Dziękuję wszystkim za pomoc, wesołych świąt!
Pokaż
dpkg -l | grep gstreamer
x153@debian:~$ dpkg -l | grep gstreamer ii bluez-gstreamer 4.99-2 amd64 Bluetooth GStreamer support ii gir1.2-gstreamer-0.10 0.10.36-1 amd64 Description: GObject introspection data for the GStreamer library ii gstreamer-tools 0.10.36-1 amd64 Tools for use with GStreamer ii gstreamer0.10-alsa:amd64 0.10.36-1 amd64 GStreamer plugin for ALSA ii gstreamer0.10-ffmpeg 1:0.10.13-dmo1 amd64 FFmpeg plugin for GStreamer ii gstreamer0.10-fluendo-mp3 0.10.15.debian-1 amd64 Fluendo mp3 decoder GStreamer plugin ii gstreamer0.10-gconf:amd64 0.10.31-3+nmu1 amd64 GStreamer plugin for getting the sink/source information from GConf ii gstreamer0.10-nice:amd64 0.1.2-1 amd64 ICE library (GStreamer plugin) ii gstreamer0.10-plugins-bad:amd64 0.10.23-7 amd64 GStreamer plugins from the "bad" set ii gstreamer0.10-plugins-base:amd64 0.10.36-1 amd64 GStreamer plugins from the "base" set ii gstreamer0.10-plugins-good:amd64 0.10.31-3+nmu1 amd64 GStreamer plugins from the "good" set ii gstreamer0.10-plugins-ugly:amd64 0.10.19-2+b2 amd64 GStreamer plugins from the "ugly" set ii gstreamer0.10-pulseaudio:amd64 0.10.31-3+nmu1 amd64 GStreamer plugin for PulseAudio ii gstreamer0.10-tools 0.10.36-1 amd64 Tools for use with GStreamer ii gstreamer0.10-x:amd64 0.10.36-1 amd64 GStreamer plugins for X11 and Pango ii libgstreamer-plugins-bad0.10-0:amd64 0.10.23-7 amd64 GStreamer development files for libraries from the "bad" set ii libgstreamer-plugins-base0.10-0:amd64 0.10.36-1 amd64 GStreamer libraries from the "base" set ii libgstreamer0.10-0:amd64 0.10.36-1 amd64 Core GStreamer libraries and elements
Wydaje się być w porządku.
Odpal
gstreamer-properties
zobacz czy tam coś się nie poprzestawiało.
Względnie aktualizacja gstreamer0.10-pulseaudio mogla coś namieszać.
Wystarczy, że ta paczka była kompilowana z inną wersją PA, niż aktualna w systemie, i już wszystkie Gstreamery zostają bez głosu.
Ale wyszło już Pulseaudio-3.0 - ma być wielka poprawa :DDDDD
Wywala mi błąd "Brak elementu audioconvert", gdy tylko kliknę "przetestuj".
W ustawieniach możesz przetestować wszystkie dostępne wyjścia dźwięku, czy któreś zaskoczy.
O ile masz jakiś wybór, kiedyś po zainstalowaniu gstreamer-pulseaudio znikały inne opcje zarówno w gstreamer-properties jak i np w Skypie.
I przy okazji napisz, przy jakim ustawionym wyjściu wyskakuje brak audioconvert.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-24 14:12:19)
Przy każdym ustawieniu wyskakuje brak audioconvert...
Rzuć okiem tutaj, ostatni post:
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-softw … sound-917079/
Daj jeszcze:
aptitude reinstall gstreamer~i
I sprawdź na nowym użytkowniku.
U mnie zamiast :
load-module module-alsa-source device=hw:0,0
było:
load-module module-alsa-source device=hw:1,0
Miałem tylko usunąć komentarze, więc zostawiłem jak wyżej.
Na normalnym userze ciągle nie działa dźwięk, nawet w 'gstreamer-properties', natomiast gdy odpaliłem to z roota dźwięk działa poprawnie.
Co teraz zrobić, żeby działał na userze?
Sprawdziłeś na nowym użytkowniku czy nie?
utworzyć nowego usera, bez przywilejów roota i wtedy sprawdzić?
Tak.
adduser test
addgroup test audio
Zalogować się na jego konto i sprawdzić.
Ja będzie działać to będąc na tym koncie usuń katalog .pulse z katalogu domowego tamtego użytkownika.
tj będąc na koncie "test" mam usunąć .pulse z tego "normalnego" usera?
Bo na użytkowniku "test" wszystko działa pięknie.
Tak bo to musi być wywalone przy wyłączonym pulseaudio ,zeby nic tam nie dopisał.
Albo z roota, zwykły użytkownik nie powinien mieć uprawnień do usuwania katalogów innego.
Tylko jak będzie zalogowany na swoim koncie to mu pulseaudio to tam nadpisze.
Trzeba by je zatrzymać a nie zawsze jest to takie proste.
Nie może w tekstowym usunąć? Mnie tylko chodziło o to, że z innego użytkownika nie usunie, bo nie będzie miał uprawnień.
Najłatwiej to będzie jak z roota w konsoli usunie będąc zalogowanym na koncie test.
Technicznie wtedy będzie z roota, a nie z tamtego użytkownika. :P
Tak tylko wtedy pulseaudio nie bruździ na koncie tamtego użytkownika.
Jak się nie zaloguje na użytkownika w graficznym, to też nie.
Wiem :)