Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, najpierw robiłem całość wg. http://www.blueman.pl/serwer/id984-konfiguracja-serwera-cz4.html z pominięciem sysklogd.
Niestety po wykonaniu
/etc/init.d/bind9 start
root@witched:/home/osa# /etc/init.d/bind9 start [FAIL] Starting domain name service...: bind9 failed! root@witched:/home/osa#
Po tym usunąłem przez apt-get całego bind, po tym jeszcze zrobiłem
apt-get autoremove
Oczywiście wszystkie foldery pliki itp które tworzyłem robiąc wg. ww artykułu także usunąłem...
Teraz chcę zainstalować bind'a ale wyskakuje mi error:
osa@witched:~$ su Hasło: root@witched:/home/osa# apt-get install bind9 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Sugerowane pakiety: bind9-doc resolvconf ufw Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: bind9 0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 0 B/363 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 953 kB miejsca na dysku. Prekonfiguracja pakietów ... Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu bind9. (Odczytywanie bazy danych ... 32843 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.) Rozpakowywanie pakietu bind9 (z .../bind9_1%3a9.8.1.dfsg.P1-4.4_amd64.deb) ... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db... Konfigurowanie pakietu bind9 (1:9.8.1.dfsg.P1-4.4) ... Dodawanie grupy "bind" (GID 111)... Gotowe. Dodawanie użytkownika systemowego "bind" (UID 107)... Dodawanie nowego użytkownika "bind" (UID 107) w grupie "bind"... Nie utworzono katalogu domowego "/var/cache/bind". # [FAIL] Starting domain name service...: bind9 failed! invoke-rc.d: initscript bind9, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania bind9 (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: bind9 E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) root@witched:/home/osa#
Przez co jest spowodowane?
Spróbuj po:
aptitude purge bind~i aptitude purge ~c
Po? ?:)
Obecnie bind jest zainstalowany...
Zrobiłem to teraz i mam takie coś:
root@witched:/home/osa# aptitude purge bind~i Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: bind9-host{p} bind9utils{p} libbind9-80{p} libnss-winbind{p} libpam-winbind{p} rpcbind{p} winbind{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 7 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 15,8 MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: dnsutils : Wymaga: libbind9-80 (= 1:9.8.1.dfsg.P1-4.4) ale nie ma być instalowany. host : Wymaga: bind9-host ale nie ma być instalowany. nfs-common : Wymaga: rpcbind ale nie ma być instalowany. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) dnsutils 2) host 3) nfs-common 4) nfs-kernel-server 5) task-file-server Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: 6) cifs-utils poleca winbind 7) task-file-server poleca winbind Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] y Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: bind9-host{p} bind9utils{p} cifs-utils{u} dbus{u} dnsutils{a} geoip-database{u} host{a} keyutils{u} libavahi-client3{u} libavahi-common-data{u} libavahi-common3{u} libbind9-80{p} libcap-ng0{u} libcups2{u} libdbus-1-3{u} libdns81{u} libgeoip1{u} libisc83{u} libisccc80{u} libisccfg82{u} liblwres80{u} libnss-winbind{p} libpam-winbind{p} libsystemd-login0{u} libtalloc2{u} libtdb1{u} libwbclient0{u} nfs-common{a} nfs-kernel-server{a} rpcbind{p} samba{u} samba-common{u} samba-common-bin{u} samba-doc{u} smartmontools{u} smbclient{u} swat{u} task-file-server{a} tdb-tools{u} winbind{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 40 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 137 MB. Kontynuować? [Y/n/?]
Nic nie padnie jak usunie wszystkie te pakiety?
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2012-12-22 21:52:15)
Nie rozumiem.
Po czym mam spróbować?
Wywaliłem binda, zainstalowałem ponownie i te komendy mam wykonać teraz?
Tytuł mówi, że masz problem z instalacją. No to zaproponowałem spróbowanie po usunięciu wraz z konfiguracją, wcześniej usuwałeś bez (no chyba, że tylko o tym nie napisałeś).
Tak jak pisałem w pierwszym poście...
Po instalacji binda zrobiłem wg. ww artykułu całą konfigurację, niestety po konfiguracji i przy starcie bind wyskakiwał error. Dlatego usunąłem binda przez
apt-get remove bind
później
apt-get autoremove
i jeszcze pousuwałem wszystkie pliki, grupy itp.
Po tym ponownie zainstalowałem bind, ale przy instalacji wyskoczył ten błąd, który podałem wyżej...
Po nie udanej instalacji wywaliłem ponownie bind pliki i grupy...
Obecnie nie mam zainstalowanego binda w systemie :)
Chyba wiadomo o co już chodzi :)
Spróbuj po:
aptitude purge bind~i aptitude purge ~c
To mam zrobić po
apt-get install bind9
?
Zrób kiedy chcesz.
Dobra wykonałem te dwie komendy co mi podałeś, później zainstalowałem binda. Instalacja zakończyła się powodzeniem :)
Ale wywaliło mi sambe i sporo innych pakietów... Chyba jednak coś się rozpędziłem przy tych komendach.
To trzeba było wrzucić tutaj. Pewnie poleciało trochę pakietów ze statusami zainstalowanych automatycznie, można było zmienić na zainstalowane ręcznie.
Dobra w sumie na razie popróbuje jeszcze na tym systemie na jak już wszystko ogarnę postawię go na nowo :)
Znasz jakiś dobry art do konfiguracji binda?
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2012-12-22 22:18:25)
Nie znam. ;)
U konkurencji jest fajny art napisany przez sigo o ile się nie mylę.
całość robię wg http://debian.linux.pl/content/164-Instalacja-i-kon … -serwera-nazw
Na końcu
root@witched:/etc/bind# rndc reload rndc: connect failed: 127.0.0.1#953: connection refused
i później
root@witched:/etc/bind# /etc/init.d/bind9 start [FAIL] Starting domain name service...: bind9 failed!
Wrzucam także pliki:
/etc/bind/named.conf.options
root@witched:/etc/bind# cat /etc/bind/named.conf.options options { directory "/var/cache/bind"; // If there is a firewall between you and nameservers you want // to talk to, you may need to fix the firewall to allow multiple // ports to talk. See http://www.kb.cert.org/vuls/id/800113 // If your ISP provided one or more IP addresses for stable // nameservers, you probably want to use them as forwarders. // Uncomment the following block, and insert the addresses replacing // the all-0's placeholder. // forwarders { // 0.0.0.0; // }; //======================================================================== // If BIND logs error messages about the root key being expired, // you will need to update your keys. See https://www.isc.org/bind-keys //======================================================================== dnssec-validation auto; auth-nxdomain no; # conform to RFC1035 listen-on-v6 { any; }; }; options { directory "/var/cache/bind"; listen-on { any; }; listen-on-v6 { any; }; auth-nxdomain no; query-source address * port 53; transfer-source * port 53; notify-source * port 53; version "Unknow"; };
/etc/bind/named.conf.local
root@witched:/etc/bind# cat /etc/bind/named.conf.local // // Do any local configuration here // // Consider adding the 1918 zones here, if they are not used in your // organization //include "/etc/bind/zones.rfc1918"; zone "mojadomena.eu" { type master; file "/etc/bind/mojadomena.eu"; notify yes; };
/etc/bind/mojadomena.eu
$TTL 604800 @ IN SOA ns1.mojadomena.eu. root.mojadomena.eu. ( 2012122203 ; Serial 604800 ; Refresh 86400 ; Retry 2419200 ; Expire 604800 ) ; Negative Cache TTL IN NS ns1.mojadomena.eu. IN NS ns2.mojadomena.eu. IN MX 10 mojadomena.eu. @ IN A moje-zew-ip ns1 IN A moje-zew-ip ns2 IN A moje-zew-ip
W konfigu wpisuje zewnętrzny adres IP, serwer mam podpięty do routera i serwer ma wewnętrzny adres IP. Porty z routera są przekierowane na serwer...
Co robię źle?
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2012-12-23 00:22:56)
Ja tam zawsze całego Binda i strefy konfiguruję przez moduł Webmina,
i jeszcze w mojej karierze nie zdarzyło się, żeby coś nie działało.
Nie polecam Webmina do Apacha , Postfixa czy innych serwerów (w większości serwerów łatwiej nim coś spieprzyć niż skonfigurować), ale moduł Binda działa bardzo dobrze.
Zainteresuj się też poleceniami:
root # named-checkconf /etc/bind/named.conf
root # named-checkzone {domena} {plik-strefy}
RTFM:
man named-checkzone man named-checkconf
Tu masz przykład strefy, działającej pod Bindem wraz z podpisami DNSSEC:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/mojadomena.txt
Wynik checkzone:
named-checkzone mojadomena.tld /var/bind/mojadomena.tld.hosts zone mojadomena.tld/IN: loaded serial 2012122300 (DNSSEC signed) OK
Moja wersja Binda - Gentoo:
net-dns/bind-9.9.2_p1 berkdb caps dlz doc geoip idn ipv6 mysql python selinux ssl static-libs urandom xml
Sznurki:
http://www.cyberciti.biz/tips/howto-linux-unix-chec … e-errors.html
http://www.cyberciti.biz/faq/howto-linux-unix-zone- … ity-checking/
http://www.brennan.id.au/08-Domain_Name_System_BIND.html
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-23 02:23:58)
Zrobiłem to jeszcze raz, ale bez chroota i wszystko działa.
Bind startuje, na home.pl jak wpisuje ns1.mojadomena.eu i ns2.mojadomena.eu i podaje moje zewnętrzne IP wszystko prawidłowo się zapisuje...
Coś źle chyba robię z chrootem... Ale przecież wszystko robię zgodnie z opisem w arcie.
Współczuję, w Gentoo Bind domyślnie po instalacji wstaje w chroocie.
Radzę posługiwać się oryginalną dokumentacją Debiana:
http://wiki.debian.org/Bind9#Bind_Chroot
I oczywiście miej logi i patrzaj w logi :D
Zrobiłem chroota wg tego co podałeś. Niestety nadal bind nie wstaję...
root@witched:/var/lib/named# /etc/init.d/bind9 start [FAIL] Starting domain name service...: bind9 failed! root@witched:/var/lib/named#
i tutaj kawałek
/var/log/syslog
Dec 23 14:16:29 witched named[4027]: starting BIND 9.8.1-P1 -u bind -t /var/bind9/chroot Dec 23 14:16:29 witched named[4027]: built with '--prefix=/usr' '--mandir=/usr/share/man' '--infodir=/usr/share/info' '--sysconfdir=/etc/bind' '--localstatedir=/var' '--enable-threads' '--enable-largefile' '--with-libtool' '--enable-shared' '--enable-static' '--with-openssl=/usr' '--with-gssapi=/usr' '--with-gnu-ld' '--with-geoip=/usr' '--enable-ipv6' 'CFLAGS=-fno-strict-aliasing -DDIG_SIGCHASE -O2' Dec 23 14:16:29 witched named[4027]: adjusted limit on open files from 4096 to 1048576 Dec 23 14:16:29 witched named[4027]: found 2 CPUs, using 2 worker threads Dec 23 14:16:29 witched named[4027]: using up to 4096 sockets Dec 23 14:16:29 witched named[4027]: initializing DST: openssl failure Dec 23 14:16:29 witched named[4027]: exiting (due to fatal error)
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2012-12-23 14:17:20)
Ostatnia komenda wywala
root@witched:/var/chroot/bind9/usr/lib/i386-linux-gnu# cp -R /var/lib/i386-linux-gnu/openssl-1.0.0 cp: brakujący plik docelowy po `/var/lib/i386-linux-gnu/openssl-1.0.0' Spróbuj `cp --help' dla uzyskania informacji. root@witched:/var/chroot/bind9/usr/lib/i386-linux-gnu#
Openssl jest zainstalowany...
U mnie (w Gentoo) Bind potrzebuje z Openssl tą bibliotekę:
dev-libs/openssl (/usr/lib64/engines/libgost.so)
ls -l /var/named/usr/ razem 4 lrwxrwxrwx 1 root root 5 2012-03-22 lib -> lib64 drwxr-xr-x 3 root root 4096 2012-03-22 lib64
ls -l /var/named/usr/lib/*/* -r-xr-xr-x 1 root root 127527 2012-05-23 /var/named/usr/lib/engines/libgost.so
U ciebie, kopiując polecenie z tego bloga, zgubiłeś jedną kropkę, która w bashu conieco znaczy w tym poleceniu. ;)
Dlatego masz komunikat:
cp: brakujący plik docelowy po `/var/lib/i386-linux-gnu/openssl-1.0.0'
naucz się czytać, co system ma Ci do powiedzenia.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-23 15:01:40)
Lekko się zdziurowałem...
Ja mam amd64 ;)
Tak więc zrobiłem zamiast
cp -R /var/lib/i386-linux-gnu/openssl-1.0.0 .
to:
cp -R /usr/lib/x86_64-linux-gnu/openssl-1.0.0 .
i ładnie poszło...
Ale bind dalej nie startuje...
Tutaj wycinek /var/log/syslog
Dec 23 15:24:24 witched named[3149]: starting BIND 9.8.1-P1 -u bind -t /var/bind9/chroot Dec 23 15:24:24 witched named[3149]: built with '--prefix=/usr' '--mandir=/usr/share/man' '--infodir=/usr/share/info' '--sysconfdir=/etc/bind' '--localstatedir=/var' '--enable-threads' '--enable-largefile' '--with-libtool' '--enable-shared' '--enable-static' '--with-openssl=/usr' '--with-gssapi=/usr' '--with-gnu-ld' '--with-geoip=/usr' '--enable-ipv6' 'CFLAGS=-fno-strict-aliasing -DDIG_SIGCHASE -O2' Dec 23 15:24:24 witched named[3149]: adjusted limit on open files from 4096 to 1048576 Dec 23 15:24:24 witched named[3149]: found 2 CPUs, using 2 worker threads Dec 23 15:24:24 witched named[3149]: using up to 4096 sockets Dec 23 15:24:24 witched named[3149]: initializing DST: openssl failure Dec 23 15:24:24 witched named[3149]: exiting (due to fatal error)
Wywala się nadal przy openssl...
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2012-12-23 15:26:08)
U mnie w Debianie x86 biblioteka jest w
/usr/lib/i386-linux-gnu/openssl-1.0.0/engines/libgost.so
Sprawdź, gdzie siedzi w tym bindowym chroocie, bo chyba nie tam, gdzie trzeba.
Pokaż lepiej wynik
ls -lR /var/bind*/usr/lib/ ls -lR /var/bind*/*/usr/lib/
Pod warunkiem, ze Bind tego chroota ma w /var/bind9 a nie gdzie indziej.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-23 16:26:30)