Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, odkopałem na strychu starego compaq, który kiedyś służył mi jako serwer: www/ftp/poczty, dzielił łącze między sąsiadami, ale mniejsza o to, postanowiłem go "wskrzesić". Podczas startu systemu na jądrze ( które na 100% wszystko działało ) 2.4.34-grsec - pokazuje mi. No found eth1. W systemie po wydaniu polecenia ifconfig -a mam tylko eth0 i brakuje drugiej karty sieciowej. Natomiast po wydaniu polecenia lspci widać, że są 2 karty sieciowe z czego przy jednej takie info
Realtek semiconductor unknow device 8131
Przyznam, że troszkę uleciała mi wiedza na temat linuxa, sieci itd ( dawno się tym nie zajmowałem bo prawie 5 lat ) i czas przypomnieć sobie takie wiadomości. Co więcej szkoda mi kasy by kupować nowy sprzęt. Dziękuję za pomoc.
update-pciids
Potem jeszcze raz
lspci
Pokaż też
lspci -n
z tego Compaqa.
Jeśli ten Compaq ma Pentium II - to zamian na co najmniej P4 2Ghz lub Core2 może się opłacać z prostego powodu - 3 albo 5 razy większa moc obliczeniowa przy takim samym maksymalnym zużyciu energii.
A to, do czego PIII 1000 potrzebował 100% mocy - około chyba 60 - 70 Watt, to Core2 robi używając raptem z 5 - 20% obciążeniem, co wyraźnie widać w rachunku za energię.
A jak prąd do takiego "serwera" ma kosztować nie 15 zł ale 40 zł miesięcznie, to lepiej poszukać trochę drobnych, ale trzymać się bardziej współczesnego sprzętu.
Zestaw z P4 na alledrogo spokojnie wytargasz za ~200 zł, z Core2 za ~400.
Oczywiście po nowym roku, bo teraz panuje szał świąteczny. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-13 11:49:58)
ilin wydałem polecenie
update-pciids
lspci twierdzi dalej ze nieznane urządzenie, po reboocie komputera zniknęło również eth0 ;)
Jacekalex - zgadza się jest to P2 350mhz ;) - fakt lepiej zainwestować w inny sprzęt - i tak chyba też zrobię bo naprawiać tego to szkoda prądu. Najlepszym rozwiązaniem dla mnie byłaby maszyna o jak najmniejszych gabarytach, 2x lan, by pobór mocy był jak najmniejszy i byłaby cicha. Jeżeli masz jakieś sugestie bede wdzieczny za pomoc - oczywiście
Jeden Gosćiu tutaj się wściekał, ze takie graty nie umiały przesłać przez interfejsy nawet 50 Mbitów, choć karty były 100Mbit.
Próbował 2 sztuki, i lipa.
Dla porównania na P4-2.8 z kartami Intel Gigabit, furczało średnio 400 - 600 Mbit - Ktoś wkleił wykresy ze swoich maszyn.
Gdzie wszystko się zgadzało.
Sznurek:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=184810
Reasumując, router musi chodzić całą dobę, dla tego procka nawet NAT jest niezłym wyzwaniem, a jeśli on coś roi na 100% mocy, to ile % mocy zużyje Core2duo E6400 -na alledrogo jest kilka sztuk za około ~400 zl, albo Pentium 4D za około ~200.
I ile prądu wsunie 65Watowy C2D, w porównaniu do P2 350 do takiej samej roboty?
Reasumując ziarnko do ziarnka, ale P2 to po prostu jest sprzęt już "nieekologiczny" zwłaszcza jak ma chodzić na obciążających zadaniach, gdzie zeżre średnio o 100W więcej, niż średniej klasy 7 letni komputer.
Różnica 50 Watt x 700 godzin miesięcznie, to masz na rachunku 35kWh miesięcznie.
W sąsiedztwie elektrowni atomowej to jeszcze nie jest taki straszny problem, ale u nas żadnej na razie nie postawili. :D
Do tego malutki test:
time echo "13^9999"|bc | egrep 'real|user|sys'
U mnie wynik:
real 0m0.042s user 0m0.039s sys 0m0.003s
Za uwagę dziękuje:
egrep -i 'Duo|mhz' /proc/cpuinfo model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz cpu MHz : 2000.000 model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz cpu MHz : 2000.000
Pozdrawiam
;-)
A co z moim problemem ? :> czy jest jeszcze jakaś nadzieja czy położyć go pod walec tego compaqa ? ;d
Zależy, czego potrzebujesz.
Miałeś dać wynik
lspci -n
z tego zabytku, żeby dało się wyczaić, jakie tam są sieciówki.
Tajna sprawa? trudno.
Ja bym takiego grata odniósł do jakiegoś domu dziecka, albo spławił go w komisie za 1 zł, właśnie dlatego, że nie mam zniżki na prąd.
Czy ten zabytek obrobi obecne łącze? czy jego użytkowanie może się opłacać? moim zdaniem są na to małe szanse, ale jakieśtsam jednak istnieją.
Ja bym kupił na roiuter komputer z Pentium 4d albo Core2 - używany, skonfigurował go, i na router, i na serwerek z różnymi multimediami, czy chociażby odpalił na nim jakieś inne usługi, potestował trochę softu.
A najprawdopodbniej poszukałbym trochę więcej grosza, i zrobił sobie razem z routerem serwerek do telewizora, odpalił na nim XBMC z całą artylerią wtyczek.
do tego albo gnome-dvb-daemon albo coś innego do dvb, i może by się udało (o ile karta graficzna miałaby wyjście TV), urodzić przez jakiś modulator np "Rubina 714P" z suportem dvb, Youtube i Dailymotion.
Rubina już nie mam co prawda, ale prawie 20 letniego grata z wejściem Euro, jeszcze z czasów, kiedy Sony nie potrafiło jeszcze robić kineskopów o żywotności 5 lat
Edyta:
Możesz też zainwestować w lepsze karty sieciowe:
Ja mam neta na takiej:
05:03.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 74) Subsystem: 3Com Corporation 3C905CX-TX/TX-M Fast Etherlink for PC Management NIC Kernel driver in use: 3c59x
A tutaj jest do kupienia:
http://allegro.pl/karta-seiciowa-3com-3c905c-tx-m-1 … 51016137.html
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-13 16:49:55)