Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wiec tak jest sobie vps z debianem 6.0.6 64 bity.
Przy próbie uruchamiania powiedzmy ps, czy uptime, czy top i pewnie inne też pojawia się w/w monit:
Cannot find /proc/version - is /proc mounted?
mount mowi jednak ze jest zamontowany:
pakos@server:~$ mount /dev/simfs on / type simfs (rw,relatime,usrquota,grpquota) proc on /proc type proc (rw,relatime) sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime) devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000) /dev/simfs on /tmp type simfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,usrquota,grpquota) /dev/simfs on /home type simfs (rw,nosuid,nodev,relatime,usrquota,grpq
pakos@server:~$ ls /proc 1 1162 1251 1434 1450 1684 1725 1728 1754 2 cmdline fairsched fs locks mounts self sys uptime vmstat 1139 1217 1359 1437 1453 1723 1726 1751 1755 3 cpuinfo fairsched2 kmsg meminfo net stat sysrq-trigger user_beancounters vz 1146 1220 1360 1445 1509 1724 1727 1752 1813 cgroups devices filesystems loadavg modules partitions swaps sysvipc version
Probowalem na nowym uzytkowniku, to samo, jedynie na koncie roota wszystko dziala bez zarzutu.
Jakies pomysly?
Uprawnienia? Wrzuć:
ls -ld /proc
Na jakim systemie masz tego VPS?
OpenVZ, LXC, Xen., VMware czy KVM?
Bo problem mi "na oko" wygląda na OpenVZ postawiony na CentOS z włączonym ACL SELINUX.
Ale jak wiadomo, "na oko", to dziad w szpitalu umarł. ;)
Edyta:
Chyba zgadłem z tym OpenVZ na CentOSie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-12 09:09:54)
Jacekalex napisał(-a):
Na jakim systemie masz tego VPS?
OpenVZ, LXC, Xen., VMware czy KVM?
Bo problem mi "na oko" wygląda na OpeVZ postawiony na CentOS z włączonym ACL SELINUX.
Ale jak wiadomo, "na oko" to dziad w szpitalu umarł. ;)
Szklana kula chyba działa w 100%, openvz prawdopodobnie na cencie czy czyms co korzysta z yuma.
Zanim napisalem tutaj googlalem o tym ale znalazlem opcje tylko o dodawania montowania proc do fstaba co nic nie pomagalo, reszta dotyczyla juz samej konfiguracji openvz czyli raczej miejsca gdzie dostepu nie mam.
Ticket poszedl do supportu wraz z innym problemem. Jeden naprawili, z tym powiedzieli ze to wina mojej konfiguracji ktora mam poprawic tudziez "rozwazyc reinstalacje" systemu.
ArnVaker napisał(-a):
Uprawnienia? Wrzuć:
Kod:
ls -ld /proc
pakos@server:~$ ls -ld /proc dr-xr-xr-x 53 root root 0 12-11 10:58 /proc
A nie da się jakoś na lipę robić przy starcie pliku /proc/version?
Gdybanie, nie udało mi się założyć żadnego pliku w /proc ;)
cat /proc/version Linux version 3.6.10-gr1 (root@localhost) (gcc version 4.6.3 (Gentoo Hardened 4.6.3 p1.5, pie-0.5.2) ) #1 SMP PREEMPT Tue Dec 11 02:47:46 CET 2012
I zmienia się tylko z okazji aktualizacji jajka lub kompilatora i jajka. :D
Osobiście podejrzewam, ze w twojej VM nie montuje się /proc/version, dlatego go nie widzisz.
OpenVZ to taki "chroot na sterydach", a nie prawdziwa virtualizacja.
Modny jest dlatego, że można tam przy 4 Giga ramu postawić 20 maszyn VM
każdej obiecując 1 Gb, i za tyle kasując.
Krótko pisząc, wspiera oszukiwanie klientów.
Oczywiście molestowanie admina serwerowni jest twoim "psim obowiązkiem zadowolonego klienta". :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-12 09:21:58)
Rzuć okiem na to:
http://wiki.openvz.org/Migration_from_Linux-VServer_to_OpenVZ#.2Fproc
Generalnie, jak się montuj e gdzieś katalog,t to raczej widać całą jego zawartość, chyba, ze OpenVZ montuje poszczególne pliki z proc.
W każdym razie to mi wygląda na problem z maszyną gówną, na której jest twój VM..
Bo co można spieprzyć przy samym akcie montowania /proc?
Względnie ktoś na maszynie głownej robił jakieś kombinacje z ACL - Selinux, Grsecurity, względnie Apparmor albo Tomoyo.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-12 09:33:12)
Jacekalex napisał(-a):
Rzuć okiem na to:
http://wiki.openvz.org/Migration_from_Linux-VServer_to_OpenVZ#.2Fproc
Generalnie, jak się montuj e gdzieś katalog,t to raczej widać całą jego zawartość, chyba, ze OpenVZ montuje poszczególne pliki z proc, albo masz jakieś opcje montowania /proc u siebie walnięte.
Względnie ktoś na maszynie głowjrj robił jakieś kombinacje z ACL - Selinux, Grsecurity, względnie Apparmor albo Tomoyo.
nic odnosnie montowania ostatnio nie robilem, stad tez stawialem wlasnie na ustawienia glownej maszyny.
w/w link sprawdzilem, nic nie pomaga.
edit:
jako że zbyt waznych danych tam nie mialem to polecial reinstall, wybralem znowu debiana i po dodaniu uzytkownika na czystym systemie to samo, oj kolejny ticket polecial, ciekawe co powie pan administrator :)
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-12-12 09:53:15)
Strony: 1