Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
posiadam od operatora adres IP p2p (xx.xx.xx.xx) oraz pulę adresów (yy.yy.yy.yy/24), a w serwerze dwie karty sieciowe.
eth0: WAN
eth1: LAN
do karty eth0 przyspiałem adres xx.xx.xx.xx, a do karty eth1 yy.yy.yy.yy/24 oraz adres prywanty z puli 192.168.0.0/24, ustawiłęm routing i w zasadzie wszystko działa. Czy taka konfiguracja jest ok? Mam jakieś dziwne przeczucie że powinienem zrobić to inaczej.
Dostawca przekazał mi adres IP (xx.xx.xx.xx) wraz z maską oraz bramą oraz klasę adresów IP yy.yy.yy.yy/24. Do eth0 (WAN) przypisałem xx.xx.xx.xx a dla eth1 (LAN) yy.yy.yy.0/24 oraz 192.168.0.0/24 co prawda to działa, ale coś mi mówi że nie jest to do końca poprawna konfiguracja.
Zależy, czy te adresy yy.yy.yy.yy/24 to przypadkiem nie jest klasa prywatna, czyli np 10.10.10.0/24 czy coś w tym stylu.
Dwie klasy adresów prywatnych są Ci psu na budę, jeśli natomiast adresy yy.yy.yy.yy są publiczne, to powinny zostać.
Możesz też zostać na samych adresach publicznych, ustawić odpowiednio routing i firewalla (na routerze), i gotowe.
Adres IP - to adres IP, byle tylko administrator wiedział, co się w jego sieci dzieje,
i która krowa z której parafii :D
Pozdrawiam
;-)
Generalnie to nie potrzebuje adresów publicznych, aczkolwiek skoro je mam, to chętnie ustawie sobie i kilku innym osobom bez zabawy w Proxy ARP czy NAT.
Ostatnio edytowany przez razz87 (2012-12-10 15:29:50)