Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-12-02 14:26:33

gunes - Nowy użytkownik

gunes
Nowy użytkownik

Dwa komputery pełniące rolę serwerów - jaki UPS wybrać?

Na samym początku chciałbym przeprosić jeśli temat jest w złym dziale, nie wiedziałem gdzie będzie lepiej. Pytanie jest trochę "specyficzne", ale piszę tutaj, gdyż cenię sobie Wasze forum za poziom treści tutaj umieszczanych.

Mój problem wygląda następująco: Chcę kupić UPS pod moje dwa komputery, którymi się opiekuję od niedawna - nie są to jakieś superkomputery, są to zwykłe kilkuletnie PC (szczerze to nie wiem nawet jaka tam jest dokładna konfiguracja). Obciążenie komputerów nie jest jakieś zbytnio wielkie - serwer www, samba, baza mysql. Póki co to starcza. Obecnie komputery (+switch, centrala telefoniczna) podpięte są pod UPS Lupus 1000, który w razie awarii zasilania podtrzymuje serwery na jakieś 10 minut. Teraz pytanie, czy za około 1100zł kupię coś, co pomoże mi podtrzymać te komputery na dłużej (~60 minut byłoby idealne). Byłbym wdzięczny za propozycje takich UPSów, gdyż nie mam doświadczenia w kupowaniu takiego sprzętu - to moja pierwsza taka "poważna" praca i jeszcze ciągle się uczę ;) Muszę to jednak zrobić bo dostałem na to środki.
Dzięki serdeczne za sugestie i zainteresowanie tematem. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez gunes (2012-12-02 14:30:36)

#2  2012-12-03 00:45:20

jawojx - Użytkownik

jawojx
Użytkownik

Re: Dwa komputery pełniące rolę serwerów - jaki UPS wybrać?

Według mnie to jest pomyłka w rozumieniu do czego jest UPS .Rozumiem że ten co masz spełnia swoje zadanie

„ ...UPS Lupus 1000, który w razie awarii zasilania podtrzymuje serwery na jakieś 10 minut...”,

tylko czas  podtrzymania zasilania jest krótki .

Niby możesz kupić drugi taki sam UPS (koszt 600 zł ) i  pojedynczo połączyć komputery co  wydłuży prace na akumulatorach ( czym mniejsze obciążenie tym parabolicznie wzrasta czas pracy na akumulatorach ), tyko że  koszty utrzymania zwiększą się też dwa razy .

Przy poborze  około 600 W UPS trzymający ponad godzinę , to by było coś w okolicach 4000-5000VA/3500W ,
to chyba coś takiego ;
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index. … e_sku=su5000i
czyli w takich cenach ;
http://www.skapiec.pl/site/cat/55/comp/167290

Trzeba rozsądnie policzyć koszty , sprawdzić czy często wyłączają  zasilanie  na więcej niż 0,5 godziny i jakie powoduje to straty ( tu gdzie mieszkam zdarza się to raz na 2-3 lata i prawda jest że mogę mieć UPS-y  z krótkim czasem  działania ), jeżeli często to trzeba zakupić jakiś agregat prądotwórczy 600 watowy kupisz za około 500 zł , na 4 litrach poleci parę godzin .

Można też kilka akumulatorów  ( mogą być samochodowe ) do tego przetwornica napięcia 12/230 o mocy realnej 1000 W ( handlowo często 2000W) i pierdzielić się z tym całym złomem, tylko pytanie ile jest i jakie straty wynikają z przestojów , czy to wszystko się opłaca. Jeżeli  wyjdzie że musisz coś stosować to na akumulatory i przetwornice napięcia lub zastępczo agregat kasy  jeszcze zostanie.
   UPS jest do potrzymania chwilowego zasilania i bezpiecznego wyłączenia sprzętu lub przełączenia na "realne" zasilanie awaryjne  .

Ostatnio edytowany przez jawojx (2012-12-03 00:46:12)

#3  2012-12-03 17:03:23

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

czas podtrzymywania zależy od pojemności akumulatorów a nie mocy UPSa ... owszem większe UPSy mają większe akumulatory ... ale można wziąć mniejszy UPS + dodatkowe akumulatory (niektóre z UPSów mają możliwość podłączenia zewnętrznych akumulatorów)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2012-12-03 21:12:36

jawojx - Użytkownik

jawojx
Użytkownik

@bercik "czas podtrzymywania zależy od pojemności akumulatorów a nie mocy UPSa ... owszem większe UPSy mają większe akumulatory"

A ktoś pisał inaczej ? , tylko nie ma  małych UPS z wielkimi akumulatorami , a o dodatkowych akumulatorach pisałem .

Ostatnio edytowany przez jawojx (2012-12-03 21:22:36)

Stopka forum