Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam zainstalowanego Debiana Wheezy ze środowiskiem GNOME 3.4 na laptopie HP ProBook 6360B. Mam stację dyskietek Sony podpinaną pod USB. Na Windows 7 wszystko działa tj. podpinam stację, system ją wykrywa jako stację dyskietek i można korzystać, czyta dyskietki. Pod Debianem zaś, po podpięciu stacji w nautilusie po lewej stronie, tam gdzie zazwyczaj pojawiają się napędy, nic się nie pojawia. Po przejściu do lokalizacji computer:/// pokazuje się floppy drive, ale nie można z niego skorzystać tj. po włożeniu dyskietki nie można wejść w stacje dyskietek. Ma on ikonkę podobną do napędy CD lecz bez płyty, inną niż dyski twarde,, taką samą jak pendrive. Po dwukrotnym kliknięciu na nią czy wybraniu "otwórz" z menu kontekstowego po prostu nie reaguje. W katalogu /dev/ pojawia się urządzenie sdb należące do użytkownika root i grupy floppy. Nie ma za to urządzenia fd0.
Ostatnio edytowany przez blind (2012-11-28 22:38:12)
Nigdy nie miałem z takim urządzeniem do czynienia ale ..
Jak odpalisz nautilusa z roota poprzez gksu to da się w to wejść ?
Jak odpalam nautilusa przez gksu, to nie mogę wejść w ogóle w położenie komputer. Wyświetla się komunikat:
Nie można wyświetlić "computer:". Program Nautlius nie obsługuje położeń "computer".
EDIT:
Postępy wyglądają tak: system wykrywa stację dyskietek jako urządzenie /dev/sdb i nigdzie go nie montuje. Powinien ją montować po wsadzeniu dyskietki. Mogę jako root ręcznie zamontować stację dyskietek pod jakiś katalog, a potem ręcznie odmontować. Jako użytkownik mogę czytać dane z zamontowanej ręcznie dyskietki, a jako root tworzyć dane na dyskietce.
Teraz chodzi o to, by system sam nie tylko wykrywał stację dyskietek, ale po włożeniu dyskietki automatycznie ją montował, tak jak to się dzieje z cdromem. Ciekaw jestem czy by tego nie robił jakby wykrywał stację dyskietek jako fd a nie sd.
Ostatnio edytowany przez blind (2012-11-28 21:48:44)
Jesteś w grupie floppy ?
Tak.
EDIT:
Kocham to. Człowiek nie może znaleźć rozwiązania. Zadaje pytanie na forum i czy ktoś mu pomoże czy nie, to rozwiązanie się w magiczny sposób znajduje. Ja swoje znalazłem na stronie: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=11512909&postcount=4
Trzeba stworzyć sobie plik: /etc/udev/rules.d/usb-floppy.rules a następnie dodać do niego linijki:
# USB floppy drives # SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{bInterfaceClass}=="08", ATTRS{bInterfaceSubClass}=="04", ENV{ID_DRIVE_FLOPPY}="0"
Nie wiem czy ma to jakieś inne implikacje na działanie systemu, ale teraz napęd dyskietek działa jak powinien czyt. po podłączeniu pod USB i włożeniu dyskietki automatycznie się montuje jak pendrive, a po wysunięciu dyskietki odmontowuje. Oczywiście można z niego odczytywać i nań zapisywać bez problemów z poziomu użytkownika.
Ostatnio edytowany przez blind (2012-11-28 23:15:56)