Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-11-26 23:21:26

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Lightdm, domyslna sesja dla każdego użytkownika

Miałem mały dylemat z zainstalowaniem menedżera, miał być gdm3 ale kogoś tam z deczka poniosło z zależnościami, zatem wybór padł na lightdm. Wszystko ładnie pięknie wygląda, tylko szkopuł w tym, że ignoruje plik .dmrc w domowym folderze. Ostatnio z Xfce przerzuciłem się na Fluxboxa i trochę wkurza mnie, ze za każdym razem muszę wybrać środowisko. Można to zdaje się zmienić w konfigu lightdm ale wtedy poszkodowany będzie drugi użytkownik korzystający z Xfce. Zatem jakby ktoś znał rozwiązanie, którego ja nie mogę znaleźć to poproszę o podpowiedź :)

#2  2012-11-27 00:05:32

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Lightdm, domyslna sesja dla każdego użytkownika

LightDM na 100% potrafi odczytywać pliki ~/.dmrc.
Pokaż swój, może jest źle sformatowany albo coś w tym stylu.

Czy masz jakieś niestandardowe ustawienia, które mogą uniemożliwiać LightDM odczyta plików z /home, takie jak partycja na NFS, szyfrowanie itp.?

#3  2012-11-27 15:55:08

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Kod:

[Desktop]
Session=fluxbox

Prawa
-rw-r--r--
Debian Whezzy

To samo mam w .dmrc w starym kompie (squeeze) i wszystko jest ok, tyle że tam menedżerem jest gdm2.
Żadnego szyfrowania itp na dysku.
Jedyne co wczoraj znalazłem na bugtrackerze Debiana, że ktoś miał w sierpniu podobny problem. Ale ponoć został zlikwidowany. Teraz chyba pozostały tylko bugi z .dmrc i lightdm związane z językiem.

Wynik dłuższych poszukiwań:
Deweloperzy lightdm zrezygnowali z .dmrc na rzecz accountsservice (z którego korzysta gdm3), który zapisuje info m.in o sesji użytkownika w /var/lib/AccountService (inna sprawa, że to u mnie też nie działało). Użytkownicy lightdm nie są zbyt zachwyceni, gdyż powoduje to jakieś problemy przy zdalnym logowaniu (nie miałem ochoty się dalej zagłębiać w temat).
Krótko mówiąc sprawa jest chwilowo w martwym punkcie i pupa zbita. Choć za diabła nie mogę zrozumieć po co komplikuje się proste sprawy, które działały :/.

Ostatnio edytowany przez yantar (2012-11-27 22:06:32)

#4  2012-11-28 00:12:23

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Ixquick rządzi, Ixquick radzi, Ixquick nigdy cię nie zdradzi

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/lightdm/lightdm-set-defaults -s xfce4

Powinno działać, od biedy zmienić xfce4 na coś innego (Xfce4 Session?)

Fervi

#5  2012-11-28 01:16:24

hurlmann - Użytkownik

hurlmann
Użytkownik

Ixquick rządzi, Ixquick radzi, Ixquick nigdy cię nie zdradzi

jak na razie to niestety Startpage'owi ssie skarpety

Stopka forum