Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam serwer, na którym są 4 strony, każda ma inne ip. Dla każdej strony jest osobny plik vhost i to działa ok.
Teraz chciałbym do jednej z domen dodać subdomene, kopiuje jej vhost, zmieniam ścieżkę do public_html i inne dane, zapisuje, daje restart apache i dostaje błąd, że ip jest już przypisane do innego vhosta, co jest oczywiście prawdą.
Jak skonfigurować vhosty, żeby te subdomeny działały. Ważna informacja, na serwerze nie ma bind'a dnsy są dostarczone przez atman.
Pozdrawiam,
Odin
Główna strona:
<VirtualHost xx.xxx.xx.xx:80> ServerAdmin admin@domena.pl ServerName domena.pl ServerAlias www.domena.pl DocumentRoot /home/user/public_html/ <Directory /home/user/public_html/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride all Order Allow,Deny Allow from all DirectoryIndex index.php index.html index.htm </Directory> LogLevel notice ErrorLog /var/log/apache2/domena.error.log CustomLog /var/log/apache2/domena.access.log combined </VirtualHost>
Subdomena:
<VirtualHost *:80> ServerAdmin admin@domena.pl ServerName sub.domena.pl ServerAlias www.sub.domena.pl DocumentRoot /home/user2/public_html/ <Directory /home/user2/public_html/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride all Order Allow,Deny Allow from all DirectoryIndex index.php index.html index.htm </Directory> LogLevel notice ErrorLog /var/log/apache2/sub.domena.error.log CustomLog /var/log/apache2/sub.domena.access.log combined </VirtualHost>
Wrzucam vhosty bo nie wiem dokładnie o jakie pliki ci chodziło. Teraz jest *:80 bo tak jak pisałem wcześniej przy takim ip apache się pluł i wywalał 500 na obu.
a czy dobrze rozwiązuje DNS subdomeny?
Jak to sprawdzić? Jak powinien wyglądać wpis panelu atman, który obsługuje dns?
Ostatnio edytowany przez Odin (2012-11-19 13:18:10)
Logi subdomeny wskazane w ścieżce są puste, w ogólnym error.logu też nic na ten temat.
To może inaczej do tego podejdziemy. Moglibyście mi napisać jak to powinno być skonfigurowane, nie chce gotowców ale teorii jak taka konfiguracja powinna wyglądać bez binda? Resztę sobie wygoogluje ;)
Wystarczy użyć w pliku konfiguracyjnym opcji "NameVirtualHost nazwadomeny".
Ok, dodałem wpis do httpd.conf i działa. Dziękuję.
Tylko jeszcze chce się upewnić bo na innym forum wyczytałem, że:
"NameVirtualHost 79.77.134.56:80"
Ten kod daje znać, że będziemy działać na jednym IP. Jeżeli chcemy operować na wszystkich dostępnych IP zamiast IP dajemy gwiazdke *
Jak pisałem w 1 poście ja mam kilka ip i nie chce, żeby inne strony działały na takim samym ip. Czy ustawienie w httpd.conf jednego ip nie spowoduje sytuacji, że pozostałe strony będą używać tylko tego? Czy może to daje tylko tyle, że serwer wie, że na to ip może być kilka domen?
I co jak na innej domenie z innym ip niż to wpisane w httpd.conf będę chciał stworzyć subdomenę?
Pozdrawiam,
Odin
Ostatnio edytowany przez Odin (2012-11-20 08:39:00)
Przecież te inne strony mają wskazanie DNS na inny adres ip. Trudno bez akrobacji wymusić po wpisaniu w przeglądarce wp.pl aby ta połączyła się z innym serwerem www niż wskazuje DNS.
ja mam tak:
root@serwer:/etc/apache2# more /etc/apache2/sites-enabled/000-default <VirtualHost *:80> ServerAdmin adres@gmail.com DocumentRoot /var/www <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride None Order allow,deny allow from all </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error-ogolny.log # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access-ogolny.log combined </VirtualHost> root@serwer:~# more /etc/apache2/sites-enabled/domena.pl ############################### # domena.pl ############################## <VirtualHost *:80> ServerName domena.pl ServerAlias www.domena.pl DocumentRoot /var/www-virtual/domena.pl/ <Directory "/var/www-virtual/domena.pl/"> Options Indexes FollowSymLinks AllowOverride None Order allow,deny Allow from all </Directory> ServerAdmin adres@gmail.com ErrorLog /var/log/apache2/domena.pl-error.log CustomLog /var/log/apache2/domena.pl.log common </VirtualHost> root@serwer:~# more /etc/apache2/sites-enabled/sub.domena.pl ############################### # sub.domena.pl ############################## <VirtualHost *:80> ServerName sub.domena.pl ServerAlias www.sub.domena.pl DocumentRoot /var/www-virtual/sub.domena.pl/ <Directory "/var/www-virtual/sub.domena.pl/"> Options Indexes FollowSymLinks AllowOverride None Order allow,deny Allow from all </Directory> ServerAdmin adres@gmail.com ErrorLog /var/log/apache2/sub.domena.pl-error.log CustomLog /var/log/apache2/sub.domena.pl.log common </VirtualHost>
a IP reguluję poprzez DNS.
Mam 3 strony pierwsza na IP, druga na domen i trzecia na subdomene.
obecnie zrobiłem tak, że w httpd.conf wpisałem nameserver z każdym ip i dziwne ale działa. Domeny mają takie ip jak powinny, subdomena działa więc chyba tak powinno być?
Chwila, chwila... :D
chmuri, czyli twoim zdaniem w httpd.conf powinno być
NameVirtualHost *:80
a w plikach vhost:
<VirtualHost 123.456.78.9:80> ServerAdmin admin@domena.pl ServerName domena.pl ServerAlias www.domena.pl DocumentRoot /home/user/public_html/ <Directory /home/user/public_html/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride all Order Allow,Deny Allow from all DirectoryIndex index.php index.html index.htm </Directory> LogLevel notice ErrorLog /var/log/apache2/domena.error.log CustomLog /var/log/apache2/domena.access.log combined </VirtualHost>
<VirtualHost 987.654.32.1:80> ServerAdmin admin@domena.pl ServerName innadomena.pl ServerAlias www.innadomena.pl DocumentRoot /home/innyuser/public_html/ <Directory /home/innyuser/public_html/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride all Order Allow,Deny Allow from all DirectoryIndex index.php index.html index.htm </Directory> LogLevel notice ErrorLog /var/log/apache2/innadomena.error.log CustomLog /var/log/apache2/innadomena.access.log combined </VirtualHost>
a subdomena jak powinna wyglądać dla "domena.pl" ??
Wydaje mi się, że próbowałem już z *:80 w httpd.conf i był konflikt.
Ostatnio edytowany przez Odin (2012-11-23 16:10:09)
zobacz co wyżej wkleiłem wyciągnołem to z działającego systemu i działa to ja nie wiem co Ty robiłes że Tobie nie działa.
Jak dwa razy wpiszesz NameVirtualHost *:80 to wtedy masz konflikt ale mosze tworzyć kilka VirtualHost dla jednej NameVirtualHost