Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Mam ja wiekowego laptopa bez systemu, bez CD i bez bootowania z USB, więc jedyna opcja komunikacji to wpinanie dysku pod PC. Właśnie zachciało mi się linuxa, padło na debiana. Wpinam dysk pod PC, robie z niego bootowalny pendrive i wpinam do lapka. Start, ekran wyboru, instalacja (próbowałem i text i gui), wybór języka i klawiatury, a następnie wykrywanie sprzętu. I w tym momencie pada, bo nie znajduje napędu i nie da się kontynuować instalacji. Testowałem 6.0.6 netinst, lxde live i wersję pełną z 1 płyty dvd, bez różnicy. Jak to obejść i zainstalować ten system? Jest może opcja odpalenia instalki z poziomu DOS-a?
Nie ma
zaredir napisał(-a):
bez bootowania z USB
lub ma
zaredir napisał(-a):
robie z niego bootowalny pendrive
zdecyduj się.
Myślałeś o cdrom na usb ??
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2012-11-12 07:13:14)
Jak dokładnie wrzucasz obraz instalacyjny na dysk? Skoro już wyciągasz ten dysk, to równie dobrze możesz zainstalować na nim system gdy jest podpięty PC, a potem z systemem przełożyć do laptopa.
wpinam dysk na usb, traktuje go jako pendrive i przekładam do laptopa już jako hdd. myślałem o instalacji z pc, ale chcę uniknąć konfliktu sprzętowego
Jak dokładnie wrzucasz obraz instalacyjny na dysk? O jakim konflikcie sprzętowym mówisz? System powinien działać zupełnie normalnie (patrz choćby dystrybucje livecd czy systemy zainstalowane na nośnikach usb).
Dokładniej przez program Universal USB Installer. Czytałem o tym że teoretycznie stawiając goły system na tym dysku, a resztę instalując na laptopie powinno być OK - powinno, z tym że konfiguracje się diametralnie różnią i chciałbym uniknąć problemów. Jutro spróbuję w ten sposób i dam znać :)
No i klapa. Zainstalowałem tylko podstawowy system, przekładam dysk do laptopa, startuje i po chwili przeciążenie grafiki (ekran wygląda jak stygnąca lampa kineskopowa). Przypuszczalnie zaczyna w tym momencie ładować sterownik do grafiki i dlatego się wysypuje. Potrzebuję albo to przeskoczyć, albo instalować bezpośrednio na laptopie. Z recovery mode ten sam problem
Spróbuj KMS wyłączyć.
KMS wyłączony, system ruszył ale nie ma sterowników do karty sieciowej więc...jak teraz się podpiąć do neta? Podpięty kabel nie działa, kopie i szukam po wszelkich poradnikach i nie mogę się ciągle połączyć
Jaka karta, czy używasz dhcp, zawartość /etc/network/interfaces, ifconfig, ifconfig -a, czy miałeś net podczas instalacji na tamtym kompie, jeżeli tak to jaki itd.
EDIT: A i plik /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules wyczyść.
ma kartę wifi i lan, z lspci:
Ethernet Controller: Intel Corporation 82801CAM (ICH3) PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 42) Network Controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection (rev 05)
DHCP powinno iść z automatu z routera
/etc/network/interfaces
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth1 iface eth1 inet dhcp
ifconfig
lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:560 (560.0 B) TX bytes:560 (560.0 B)
ifconfig -a (pominąłem port podczerwieni)
eth2 Link encap:Ethernet HWaddr 00:00:39:8a:d5:ef BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:560 (560.0 B) TX bytes:560 (560.0 B)
Net miałem, karta
Kontroler Ethernet Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E (NDIS6.20)
Wyczyściłeś zawartość tego pliku jak pisałem i zrestartowałeś system? Ten interfejs który wyciąłeś jakie ma oznaczenie? Ja tu widzę, że dhcp masz dla eth1, a interfejs który pokazałeś to eth2. Po wyczyszczeniu tamtego pliku oznaczenia interfejsów powinny się poukładać od zera, sprawdź wtedy czy w interfaces podajesz co trzeba.
EDIT: A do wifi dociągnij firmware jak już będziesz miał neta: http://wiki.debian.org/ipw2200#Installation_on_Established_Systems
Tamten plik wyczyszczony. Interfejs którego nie wrzuciłem na oznaczenie irda0, więc uznałem że nie ma znaczenia. Nie zwróciłem uwagi na tą różnicę, ale może eth1 to karta w PC, a kartę w laptopie rozpoznaje jako eth2?
//Miałem wysyłać ale pokombinowałem i odpaliłem. Do /etc/network/interfaces dodałem
auto eth2 iface eth2 inet dhcp
i po restarcie ruszył. Zaczynam zabawę z debiankiem, niedługo wrócę z problemami :D Dzięki za pomoc
A co masz jeszcze w /etc/udev/rules.d/? To dziwne, że nadal jest eth2, powinien ponumerować od początku.
PS Edytowałem poprzedniego posta odnośnie wifi.
Jest pusty plik...dzięki, już instaluję :)
Ale pytałem jakie jeszcze masz pliki w katalogu /etc/udev/rules.d/. :) Może dobrał się do jakiegoś innego skoro tego nie uzupełnia.
zawartość /etc/udev/rules.d
70-persistent-cd.rules 70-persistent-net.rules 85-pcmcia.rules
To nie wiem w takim razie skąd on to bierze. No trudno, może ktoś inny będzie wiedział.
Strony: 1