Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam Panowie
Jako, że jestem tu prawie nowy (prawie w takim sensie, że przeglądam to forum ok 1,5 roku), a zlinuxem się zaprzyjaźniłem coś ok ubuntu 9.10.
Z w/w drukarka nie było problemu do momentu kiedy braciszek nie wybył na studia i zabrał z mojego rodzinnego domku stacjonarke zostawiajac mojego 2 brata i rodziców z laptopoami :P. Jak narazie wnioski są takie, że kabelek jest sprawny bo udało mi się zmusić drukarkę do współpracy z lapkiem na którym była zainstalowana winzgroza oraz 2 lapkiem z zainstalowanym ubuntu 10.04(tu było troche walki ale w końcu się udało). Bratu wcześniej zainstalowałem w/w debiana z xfce, żeby nie mieć problemów, ale nadal nie mogę zmusić cups do wykrycia drukarlki. W ramach informacji powiem, że sterownik pnm2ppa jest zainstalowany a po podłączeniu drukarki pojawia się ona w katalogu /dev.
W pt z rana jade odwiedzić rodzinkę żeby zrobić 2 podejście tyle, że nie mam za bardzo koncepcji jak temat popchnąć do przodu. Także uprzejmie proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Bitels (2012-11-02 13:36:27)
Próbowałeś może w cupsie wskazać bezpośrednio plik ppd ?
Poblem polega na tym że cups wogule drukarki nie wykrywa... nie wiem co jest przyczyną... dziwne troche bo na tym samym sprzęcie ubuntu 10.04 cups go widział (a po dłuższej walce drukarka nawet drukowała), a po zainstalowaniu debianka nie wykrywa wogule urządzenia. Jak już pisałem teraz nie mam tego sprzętu pod ręką i dopiero w piątek siadam do niego z pozytywnym nastawieniem i kubkiem kawy. Nie chcę bratu znowu instalować łubuntu ponieważ on jest za bardzo problematyczny a debian stable raz skonfigurowany poprostu działa i żadna aktualizacja go nie położy, a ja mam spokojną glowe.
Masz pakiet hplip ?
model1=HP Deskjet 710c Printer
z pliku /usr/share/hplip/data/models/models.dat
hmmm nie próbowałem z hplip bo wujek google mi powiedział, że hplip nie obsługuje tej drukarki. No nic dzięki będę kombinował :D
Panowie właśnie siedze przy tym lapku, doinstalowałem pakiet hplip z zależnościami i niestety nadal cups nie wykrywa drukarki :( jakieś pomysły?
Pokaż
lsusb
może po id będzie latwiej szukać.
Zobacz jeszcze czy w twoim hplip jest ta drukarka jak u mnie w tym pliczku.
W Squeeze jest o wiele starszy ten pakiet.
Ja podałem z Wheezy.
Przy okazji pokaż również
lsmod
ok Panowie kubek kawy, wujek google i i troche cierpliwości załatwiło sprawe. Dodałem ręcznie adres drukarki parallel:/dev/usb/lp1 następnie dodałem sterownik ręcznie HP-DeskJet_710C-pnm2ppa.ppd i gotowe :D. Niby proste ale taki laik jak ja może mieć problem. Mam nadzieje, że chociaż przyda się potomnym.
Dzięki za wskazówki
Twój problem jet tutaj przerabiany.
http://blog.maestropublishing.com/usb-to-parallel-c … et-tu-p1284-o
W /dev tworzy sie inne urządzenie a innego cups szuka.
W przypadku tych przejściówek.
Strony: 1