Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
tak ja w temacie niewiem jak mam ustawic neta w debianie dopiero zaczynam z tym distro i troszke niemoge sie odnalesc szukałem po necie ale nic nieznalazlem a muj problem wyglada nastepujaco
po instalacji jest mi ałtoimatycznie przydzielane ip i sie zgadza po wydaniu ifconfig wszystko jest ok wydaje route i tu zonk pusto jak wpisze tablice routingu to chula prznajmniej pod knoppixem na debianie jeszcze nieprubowałem ale pewnie bedzie tak samo ale chodzi mi o to zeby ciągle niewpisywac tablicy routingu i niewiem jak to mam zrobic ?? co i gdzie wpisac moze coś przeoczyłem
przeczytałem to juz kiedys!
i według tego to mam wsztstko wporzadku tak mi sie zdaje
to jest muj/etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
juz niewiem co jest nie tak
Niwiem narazie dlaczego tak sie dzieje ale puki co wyedytuj plik /etc/network/interfaces
usuń: face eth0 inet dhcp i dopisz zamiast tego
iface eth1 inet static address 192.168.10.40 broadcast 192.168.15.255 gateway 192.168.9.1 netmask 255.255.248.0 network 192.168.8.0
Oczywiscie w odpowiednie miejsca powstawiaj odpowiednie maski sieci i ipiki