Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam serdecznie!
Mam plik index.php, który posiada około 500 linii kodu.
Chciałbym aby skrypt wyszukał mi w tym pliku linię, która będzie zawierała podany wyraz (bez znaczenia czy występują polskie znaki, wielkie małe litery),
następnie okroił ją i linijkę niżej oraz wkleił do nowego pliku.
Przykład. Szukamy słowa "skrypt" i znajdujemy linię, powiedzmy 216:
<h4><a href="/skrypty/2222/">Nowy skrypt w naszej bazie!</a></h4>
niżej w 217 mamy :
<p class="meta"><a href="/skrypty/2222/">Dodano: 20 października 2012, Godz. 14:34, Dział: Multimedia, A2,</a></p>
Następnie skrypt kroi obie i wychodzi samo :
Nowy skrypt w naszej bazie! <br> Dodano: 20 października 2012, Godz. 14:34, Dział: Multimedia, A2,
Z dodatkiem znaku końca linii zapisujemy w nowym pliku.
Proszę o pomoc.
Za którą z góry dziękuję!
Pozdrawiam
milyges@colossus ~ $ cat plik linia1 linia2 linia3 linia4 milyges@colossus ~ $ grep -A 1 linia1 plik linia1 linia2 milyges@colossus ~ $ grep -A 1 linia3 plik linia3 linia4 milyges@colossus ~ $
Dodaj sobie wycinanie tagów HTML tylko, jakiś sedem pewnie ;)
//EDIT:
milyges@colossus ~ $ cat test <h4><a href="/skrypty/2222/">Nowy skrypt w naszej bazie!</a></h4> <p class="meta"><a href="/skrypty/2222/">Dodano: 20 października 2012, Godz. 14:34, Dział: Multimedia, A2,</a></p> milyges@colossus ~ $ grep -A1 ' skrypt ' test | sed -e 's/<[^<>]*>//g' Nowy skrypt w naszej bazie! Dodano: 20 października 2012, Godz. 14:34, Dział: Multimedia, A2, milyges@colossus ~ $
Super! Dziękuję za pomoc. ;)
Powiedz mi jeszcze, jeżeli chciałbym zapisywać okrojoną linijkę w której znaleziono wyraz i okrojoną linijkę nad tą znalezioną to co należy przerobić?
Czyli ta sama sytuacja, ale linijka wyżej a nie niżej.
Edit : Już chyba znalazłem. -B1. Testuję ;)
Ostatnio edytowany przez wi3z (2012-10-27 18:11:19)
Strony: 1