Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Posiadam wstępnie skonfigurowany serwer LAMP na Debianie. Chciałbym zainstalować Webmina ale czy on nie usunie moich konfiguracji? Czy jeśli go zainstaluje to on przejmie już istniejące ustawienia i będę mógł normalnie nimi zarządzać?
Pozdrawiam,
Odin
Usunąć, nie usunie.
Ale skuteczność modułów Webmina jest bardzo nierówna, np strefa w Bindzie wychodzi prawidłowo, SSH jakośtam, ale Postfixa można w Webminie tylko spieprzyć.
Jak chcesz używać Webmina, to najpierw musisz się nauczyć konfiguracji bez Webmina, żeby poprawić w razie wypadku ręcznie to , co Webminem spartolisz.
Ok, dzięki za odpowiedź.
Właśnie dochodzę do momentu w którym muszę skonfigurować serwer poczty na serwerze gdzie domyślnie mają działać 3 domeny z 3 różnymi adresami IP i myślałem, że webmin mi w tym pomoże ale wole nie ryzykować. Nie wiem po prostu jak się za to zabrać, czy potrzebuje postawić serwer dns czy nie? Wolałbym nie bawić się z bindem bo podobno jest dziurawy.