Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Stworzyłem sobie oto taki skrypt
#!/bin/bash touch /tmp/online.save mount --bind /sys/devices/system/cpu/online /tmp/online.save echo 0-15 > /tmp/online mount --bind /tmp/online /sys/devices/system/cpu/online
wykonanie skryptu z sudo nic nie zmienia czyli
cat /sys/devices/system/cpu/online
wyświetla 0-11
Natomiast każda komenda wykonana po kolei z linii poleceń podmienia wartości w pliku online na 0-15.
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez filu (2012-10-24 15:27:41)
Z roota?
ArnVaker napisał(-a):
Z roota?
Tak
Co tak? Z roota działa?
sudo skrypt nie działa
natomiast
sudo touch /tmp/online.save
sudo mount --bind /sys/devices/system/cpu/online /tmp/online.save
echo 0-15 > /tmp/online
sudo mount --bind /tmp/online /sys/devices/system/cpu/online
powoduje zmianę z 0-11 na 0-15
Ale nie sudo, tylko normalnie z konta root.
Sudo ma jakieś ograniczenia z /sys i /proc.
Wyjściem jest np:
sudo -u root skrypt
albo zrobienia pomocniczego wrappera (skryptu) w języku C, który potem się kompiluje, i nadaje mu uprawnienia SUID.
Tyle o eskalacji uprawnień.
Sudo jest programem przeznaczonym do administrowania systemem, ale nie daje pełnej kontroli nad systemem.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-24 15:39:35)
sudo -u root skrypt
Nie zadziałało.
To samo jest przy wywoływaniu skryptu podczas ładowania systemu (rc.local)
Po odblokowaniu konta root i próbie wykonania skryptu też nic się nie zmieniło.
PS.
Jak ponownie zablokować konto roota?
pozdrawiam
Konto roota nie jest w Debianie zablokowane. U mnie ten skrypt działa.
ArnVaker napisał(-a):
Konto roota nie jest w Debianie zablokowane. U mnie ten skrypt działa.
Coś mi się zdaje że kolega chyba na Ubuntu próbuje coś zrobić, ale nie dowiemy się tego dopóki nie napisze jaki ma system. ;)
filu napisał(-a):
PS.
Jak ponownie zablokować konto roota?
Nadać mu hasło ? ;) :)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-10-25 09:29:23)
W Ubuntu domyślnie jest zablokowane poprzez wpisanie gwiazdki zamiast hasła roota w /etc/shadow AFAIR.
Tak pracuję na Ubuntu 12.04.
Rozumiem, że Ubuntu pomimo tego, że oparte jest na Debianie różni się znacznie od niego?
Na ubuntu 10.10 działało takie coś
cat /proc/stat | awk 'BEGIN { TARGET_NCPUS=16 } ; { if ($1 == "intr") { for (i=NR-2;i<TARGET_NCPUS;i++) print "cpu" i S } ; S="" ; for (i=2;i<=NF;i++) S=S " " $i ; print }' > /tmp/stat.save
mount --bind /tmp/stat.save /proc/stat
Do tej pory myślałem, że jak nie nada się hasła dla roota, to nie jest możliwe zalogowanie się na te konto.
Nie będę ukrywał, że w temacie Linuksa jestem kompletnie zielony.
No trochę się różni, Ubuntu to Debian + jakieś udziwnienia. W Ubuntu bez nadawania hasła roota można się na niego zalogować np. via sudo /bin/bash. W Debianie podczas standardowej instalacji ustawia się hasło dla roota, a zwykłego użytkownika tworzy się oddzielnie i ma on swoje własne hasło, sudo domyślnie nie jest skonfigurowane (aczkolwiek instalując w trybie expert można wybrać wariant rozpropagowany przez Ubuntu). Jak przychodząc na forum Debiana nie napiszesz, że problem dotyczy innego systemu, to naturalnie zakładamy iż dotyczy Debiana.