Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam mały problemik,być może banalny ale ni w ząb nie umiem tego ugryźć.
Drukarka pod win7 - udało mi się wyklikać aby była udostępniona.
Nie potrafię zmusić jej do drukowania z debiana po sieci.
Jak rozumiem muszę ją dodać w cupsie ale co tam wpisać i w jakiej postaci to już nie potrafię dojść.
ilin@debian:~$ smbclient -L 192.168.2.101 Unknown parameter encountered: "update encrypted" Ignoring unknown parameter "update encrypted" WARNING: The "null passwords" option is deprecated WARNING: The security=share option is deprecated Enter ilin's password: session request to 192.168.2.101 failed (Called name not present) Domain=[I3-KOMPUTER] OS=[Windows 7 Home Premium 7601 Service Pack 1] Server=[Windows 7 Home Premium 6.1] Sharename Type Comment --------- ---- ------- ADMIN$ Disk Administracja zdalna C$ Disk Domyślny udział D$ Disk Domyślny udział HP Deskjet F2400 series Printer HP Deskjet F2400 series IPC$ IPC Zdalne wywołanie IPC print$ Disk Sterowniki drukarek Samba Disk Users Disk session request to 192.168.2.101 failed (Called name not present) session request to 192 failed (Called name not present) session request to *SMBSERVER failed (Called name not present) NetBIOS over TCP disabled -- no workgroup available
Tak wygląda smbclient -L
Jak ma wyglądać wpis w cupsie
smb://....... ?
W google są same odwrotne sytuacje :)
Ja się tak rozleniwiłem, że dodaje drukarki poprzez www korzystając z CUPS, wpisując w pasek adresu http://localhost:631 i tam sobie wyklikuje wszystko ;)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-10-23 13:34:09)
Właśnie tak robię tylko dochodzę do momentu
Windows Printer via Samba ->kontynuuj -> Połączenie
I na tym leżę.
Nie wiem co tam dokładnie wpisać.
EDIT:)
Dobra znalazłem.
Problemem była nazwa udziału drukarki na windowsie.
HP Deskjet F2400
spacje.
Zmieniłem
Na
HP
W cups wpisałem
smb://I3-KOMPUTER/HP
Podałem sterownik ,który był używany jak była pod debiana podłaczona i wsio gra.
Stronę testową wydrukowała git.
Strony: 1