Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przy próbie zainstalowania programu, a dokładnie przy
./configure
wyskakuje błąd:
... appending configuration tag "F77" to libtool checking for prefix by checking for giftd... no checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config checking for libgift >= 0.11.8 libgift < 0.12.0... Package libgift was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `libgift.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'libgift' found Package libgift was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `libgift.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'libgift' found configure: error: Library requirements (libgift >= 0.11.8 libgift < 0.12.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them. draculla:/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0#
szukałem w googlach jak to rozgryźć ale wszelkie sposoby tam podane niestety nie działają :(
Zobacz tutaj:
http://packages.ubuntu.com/hardy/amd64/libgift-dev/filelist (http://packages.ubuntu.com/hardy/libgift-dev , http://www.t2-project.org/packages/libgift.html)
Potrzebujesz mieć:
/usr/lib/pkgconfig/libgift.pc
Być może stuningowany plik z tej paczki pomoże, ale to już takie łatanie... Bo
"checking for libgift >= 0.11.8 libgift < 0.12.0"
Masz zbyt nową ( :D ) bibliotekę. Wymagana jest starsza.
Sposób B:
Skompilować sobie starszą wersję, trzymać ją gdzieś w swoim katalogu, ale "libgift.pc" skopiować do /usr/lib/pkgconfig/libgift.pc. I będziue dobrze. (bo najwyraźniej nowsza wersja nie ma pliku *.pc...)
PS. Jednak nie masz nowszej (patrz trzeci link), czyli po prostu nie masz tej biblioteki/nagłówków. Toć skompiluj ze źródeł.
Ostatnio edytowany przez NIC (2012-10-20 18:19:11)
Kurde, ja nawet nie mam katalogu pkgconfig w /usr/lib.
Ale to właśnie przy kompilacji ze źródeł brakuje tego pliku. Ściągnąłem z trzeciego linku ten program i to właśnie przy tym jest ten błąd.
Ostatnio edytowany przez milik (2012-10-20 18:43:42)
Przypadkiem nie chodzi o
ilin@debian:~$ aptitude search libgift p libgiftiio-dev - IO library for the GIFTI cortical surface data fo p libgiftiio0
?
Pakiet libgiftiio-dev
Może i tak, ale ja poszedłem na piechotę, czyli zainstalowałem wszystko z palca i config poszedł, natomiast
make
zwróciło
draculla:/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0# make make all-recursive make[1]: Entering directory `/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0' Making all in lib make[2]: Entering directory `/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0/lib' if /bin/bash ../libtool --mode=compile gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I../lib -I/usr/include -Wall -g -O2 -MT as_hashtable.lo -MD -MP -MF ".deps/as_hashtable.Tpo" \ -c -o as_hashtable.lo `test -f 'as_hashtable.c' || echo './'`as_hashtable.c; \ then mv -f ".deps/as_hashtable.Tpo" ".deps/as_hashtable.Plo"; \ else rm -f ".deps/as_hashtable.Tpo"; exit 1; \ fi mkdir .libs gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I../lib -I/usr/include -Wall -g -O2 -MT as_hashtable.lo -MD -MP -MF .deps/as_hashtable.Tpo -c as_hashtable.c -fPIC -DPIC -o .libs/as_hashtable.o In file included from as_hashtable.c:32:0: as_ares.h:57:36: fatal error: libgift/proto/protocol.h: No such file or directory compilation terminated. make[2]: *** [as_hashtable.lo] Error 1 make[2]: Leaving directory `/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0/lib' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0' make: *** [all] Error 2 draculla:/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0#
Wygląda ,że powinieneś miec pakiet z sida
libgiftproto-dev
http://packages.debian.org/search?searchon=contents … &arch=any
Czyli to z Twojego linka mogę normalnie zainstalować pod Wheezym? Tylko, że te serwery lustrzane nie działają.
Ostatnio edytowany przez milik (2012-10-20 19:04:53)
Czy będą spełnione zależności nie wiem.
Nie próbowałem.
Z pewnoscią zas będzie sie gryzło z tym co ręcznie instalowaleś.
Dam sobie z tym spokój, bo to raczej nie do zainstalowania.
Prawie wszystko sie da tylko czasami trzeba pogłówkować. :)
EDIT:)
Tu jest paczka deb przecież
http://www.actiu.net/gift-ares/
Jeśli o to chodzi.
Nie wiem, nie działa ten program, niby się zainstalował z tego Twojego linka a nie działa, nie ma takiej komendy gift-ares
Ostatnio edytowany przez milik (2012-10-20 19:24:51)
Ale to nie jest program tylko plugin do jakiegoś programu p2p
Ja myślałem, że to jest program do sieci Aresa pod Debiana.
Chyba jeszcze tego appolona musisz zainstalować.
I jego odpalac.
draculla:/home/michal/Pobrane/gift-ares-0.3.0# cd .. draculla:/home/michal/Pobrane# sh apollon-installer-0.8.1.run Verifying archive integrity... All good. Uncompressing Apollon........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ Please wait while the Arkollon installer is compiled This may take a few moments ./install.sh: 40: ./install.sh: pushd: not found ****************************************************** ERROR: An error occured running qmake. Check the ".arkcomp-log" file in your home directory for more information. ****************************************************** draculla:/home/michal/Pobrane# aptitude search qmake i A qt4-qmake - Qt 4 qmake Makefile generator tool draculla:/home/michal/Pobrane# whereis .arkcomp-log .arkcomp-log: draculla:/home/michal/Pobrane# mc draculla:/home/michal/Pobrane#
Przeciez na tej stronce co podałem masz deba.
Tylko to pod qt3 jest.
Nie zainstalujesz na wheezym
Tak w ogóle to to jakas staroć jest.
USE="ares fasttrack gnutella imagemagick openft vorbis" emerge -p gift These are the packages that would be merged, in order: Calculating dependencies... done! [ebuild N ] net-p2p/gift-0.11.8.1-r1 USE="ares fasttrack gnutella imagemagick openft vorbis" [ebuild N ] net-p2p/gift-gnutella-0.0.11 USE="xml" [ebuild N ] net-p2p/gift-ares-0.3.0-r1 [ebuild N ] net-p2p/gift-fasttrack-0.8.9-r1 [ebuild N ] net-p2p/gift-openft-0.2.1.6 USE="berkdb"
W Gentoo nie woła o żadnego Apollona.
Bo to jeden z klientów tej sieci.
Są inne podane ale to jakies same starocie.
Gtk-gnutella nie obsluguje tego przypadkiem ?
./configure --help
Na przyszłość przed każdym ./configure.
lub do pliku i czytasz sobie w pliku opcje.
./configure --help >> program.txt