Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Może coś mi umknęło ale wchodze na forum i :
1. Mam 8 postów
2. Ogólnie topic o hakin9 coś uszczuplał albo mam amnezje
3. Nie należe do grupy czyli gangu
4. What the fuck
Apropo co z tym pismem/czaso :> i czy to jakaś konkretna awarja czy ktoś wam baze podmienił ?? A może to celowe :>
Ps: Aż zaczołem zgrywać co poniktóre pdf'y żebyście mi nieznikli wogóle z sieci :P
Baza wczoraj padła. Mam wrażenie ze została przywrócona z backupu stąd te zmiany. Do tego brakuje wielu nowych postów. Czyli backup nie był najnowszy. Ale najważniejsze że jednak był ;)
Ugh. Strasznie stary ten backup jednak. Może by pomyśleć o utrzymywaniu danych w dwóch bazach, na różnych kompach. Jak nie jest za duża ta baza to bym mógł może wygospodarować u siebie na nią troche miejsca.
z miejscem nie ma problemu - jest nowy dysk 160 GB, baza padła - bywa :), ale nie wiedzieliśmy że cron też padł i kopii nie zrobiło, a szkoda bo dużo fajnych rzeczy poszło się paść :D.
Nasza wina, mamy nadzieję że nas nie zabijecie
Biexi & Bodzio
baza jest conajmniej tak stara jak moje członkowstwo conajmniej :P
Nie no zabijać... może oskalpować ale odrazu zabijać :P
Nie a tak na poważnie troche a nawet bardzo szkoda. Na jednym z for rozwiązałem to tak że raz dziennie robi się backup danych i wysyła się na gmaila :)
Jakby dało rady prosze o dodanie mnie do grupy gangu.....
No niestety z tamta rozsypanaom bazom nic sie nie dalo zrobic bo wsylo pliki z postami oraz z userami to trza bylo odtorzyc baze......
nac claeszczescie jaks tam kopie znalazm i ja odtworzylam z powodu przeoczenia kobie baz danych nie byly robione
z grudnia kopia - kurde ale wpadka :) Mój kolega miał taką w firmie 3 miesiące nie robił kopii programów z bazami które były zainstalowane na Novellu. A tu trzasło latem piorunisko, dynek poszedłz serwera. Wyobraźcie sobie co można czuć w takiej "podniecającej" chwili. Danych z dysku nie dało się odzyskać (podobno, tak mi mówił ale w to mu nie wierze). No i panie w firmie 3 miesiące przeklepywały. Kozacko nie ? :)
No ale dzięki temu jestem młodszy o 3 miechy, miałem ponad 400 postów teraz mam 260 :)
phi.. liczby :) ważne co w tych postach było... a była cała kupa informacji - niekiedy bardzo cennych - jeżeli gdzieś jest strata, to właśnie na tym polu..
ech szkoda, że to wszystko pojechało na wakacje
ps. mam (mamy?) nadzieję, że teraz kopie będą pilnowane? zresztą sam też będę sobie teraz robił kopie co ważniejszych tematów :)
Dobrze, że parę postów zostało przeniesionych do FAQ dug.
Pozdrawiam
hehehehe!! ciekawe co na ta sytuacje powie cybek ?? tak sie meczyl z tymi postami zeby miec range...
sewi - faq jest w odzielnej bazie
tylko żeby i ta sie nie rozjechała
1. Chyba każdy wie, co do faq dodawał. Jeżeli nie proponuję u siebie zrobić kopię.
2. Może by tak już przestać skupiać się na tej awarii, bo to nic nie da. Zdarza się - trudno i kropka. Admini też ludzie i mogą się chyba pomylić, a to że DUG istnieje, to zawdzięczamy tylko i wyłącznie ich dobrej woli. Trzeba raczej spytać się jak można pomóc w takiej sytuacji i zrobić co każdy może i potrafi, żeby jakoś to wszystko nadrobić, a nie narzekać i prawić złośliwości.
Takie jest moje zdanie.
a moze bysmy zakupili dysk na sata i raida by zrobil z backupem...
Jestem za. Niech władcy Duga podadzą konto i "kto chce" niech prześle po 10 zł - sami chętni. Myśle że się kilka osób znajdzie i na dyska będzie.
Ależ kochani, dobrzy ludzie. Z dyskiem nie ma problemu, jest zapodany nowy dysk 160 GB - wystarczy :))
a moze bysmy zakupili dysk na sata i raida by zrobil z backupem...
Na ten sam genialny pomysł wpadłem dziś w w robocie... dużo nie dam ale 20PLN mogę dać :)
Tylko czy potrzebny by był sam dysk czy również odpowiednia płyta/kontroler
EDIT:
oczywiście 10PLN mogę dać tymbardziej :]
Ależ kochani, dobrzy ludzie. Z dyskiem nie ma problemu, jest zapodany nowy dysk 160 GB - wystarczy :))
ale taki drugi dysk na radie nie zawadzi, a wrecz bedzie nie oceniony...
ps. no chyba ze sa jakies inne sprawy(nieznane nam) z powodu ktorych niemozna dolaczcy dysku, to okej. Lecz jesli nie....
hehehehe!! ciekawe co na ta sytuacje powie cybek ?? tak sie meczyl z tymi postami zeby miec range...
Nie no to nie tylko ja mialem te zwidy ;) - tak w ogole to istnieje jeszcze jego login? ;D
Tak w ogole to dobrze ze zostal sie ten faq i moim zdaniem powinien byc wiekszy porzadek - nie zebym mowil ze moderatorzy cos zle robia - ale moim zdaniem z duza iloscia postow krencimy sie wokoło ;/ moze to wina tego ze debian nie ma juz nowych bledow i problemow LoL
Pozdro
nie nie istnieje behehe :D :D mi też wcieło troche postów ale tródno
bodzio nieładnie :P :P bierzesz przykład z polskiego forum linuxowego oj nieładnie
hehe, tylko u nich przestój trwał najpierw 3 dni, potem 3 dni, potem tydzień.
hehe, tylko u nich przestój trwał najpierw 3 dni, potem 3 dni, potem tydzień.
wyszetko jeszcze przed nami ;p
No dobra miejsca na dysku jest full, ale myslalem o zabezpieczeniu się przy pomocy replikacji bazy danych. Możnaby postawić dwie bazy na różnych maszynach, żeby druga trzymałą backup bazy aktualizowany na bierząco. Czyli po krótce jest to replikacja i można to prosto zrobić. Poczytajcie sobie:
http://4programmers.net/Server-Side/Artyku%C5%82y/Replikacja_MySQL
Mały nakład pracy a jakie korzysci.
Na kopiach google moze sie zachowało sie co nieco wiec jak pamietacie wazne tematy to moze sobie znajdziecie i przekopiujecie na kompa :)
Ja tu dorzuce 2 grosze, jak pamietacie ze ktorys z tematow zostal rozwiazany to piszcie to w nim, bo niektore tematy sa urwane w polowie i nie wiadomo czy potrzebna pomoc czy to tylko uciete pozostalosci.
pozdro