Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Próbuję uruchomić instalację debiana bez marnowania płyty.
Postępuję dokładnie wg tego arta
Owszem instalator startuje.
Dochodzę do momentu wyszukiwania iso i klapa nic nie znajduje.
Wcale nie widzi dysku.
adam@debian:~/Desktop$ cat /etc/grub.d/40_custom #!/bin/sh exec tail -n +3 $0 # This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the # menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change # the 'exec tail' line above. menuentry "D-I" { set root=(hd0,6) linux /boot/installer/vmlinuz priority=low vga=794 theme=dark recommends=false desktop=kde initrd /boot/installer/initrd.gz }
Obraz mam oczywiście na /dev/sda6 czyli głównej(wg działającego debiana)
adam@debian:~/Desktop$ ls / | grep iso debian-testing-amd64-netinst.iso
Co jest nie tak ?
Normalnie to wygląda tak: wyszukiwanie iso → pytanie o załadowanie modułu usb-storage → wybór partycji na której ma szukać → obraz znaleziony. Sprawdziłem przed chwilą z hd-media testinga amd64 + netinstall testinga amd64 i żadnych problemów, znalazł obraz i instalacja poszła dalej. Tam w sumie nie ma co zepsuć, zatem może jakiś bug objawiający się na Twoim sprzęcie. Coś na tty4?
Nie działa.
Ładuje usb-storage i klapa.
Na tty4
iso-scan: devices found: ' ' iso-scan: selected_device(s)=' ' iso-scan: MOUNABLE_DEVS_COUNT='0'
Tam wczesniej pluje sie o jakies firmware udev i libc6_udeb ale to chyba standardowe komunikaty.
Niestety nie mam pojęcia czemu nie widzi dysku/partycji u Ciebie.
Ten plik boot.img.gz nie jest przypadkiem potrzebny ?
Czy tylko te dwa starczą?
Te dwa wystarczą:
$ ls -lah /boot/installer/ razem 8,7M drwxr-xr-x 2 root root 1,0K paź 14 19:00 . drwxr-xr-x 7 root root 1,0K paź 8 16:04 .. -rw-r--r-- 1 root root 6,0M paź 9 00:03 initrd.gz -rw-r--r-- 1 root root 2,7M paź 9 00:03 vmlinuz
Tamten to jest:
hd-media/boot.img.gz — 1 gb image (compressed) for USB memory stick
http://ftp.pl.debian.org/debian/dists/testing/main/ … ages/MANIFEST
Służy chyba do tworzenia bootowalnego pendrive'a z instalatorem metodą sprzed czasu obrazów hybrydowych.
Ja zawsze pobierałem obraz Wheezy i za pomocą Unetbootin startowałem z dysku (jest taka możliwość) i instalowałem, jednak czasem instalator [ale to zależy chyba od buildu] nie znajdował modułów i dead
Fervi
Nie wiem na ile będzie to ci Ilin przydatne ale kiedyś z mandrivą robiłem i działało
Uruchamianie instalatora bezpośrednio z dysku twardego - Windows
Jeśli masz już zainstalowany system Microsoft Windows (TM) w swoim komputerze, możliwe jest skopiowanie instalatora Mandriva Linux na dysk twardy, a następnie użycie bootloadera Grub dla DOS, by dać Państwu wybór bezpośredniego uruchomienia. Aby to zrobić należy najpierw uzyskać kopię instalatora jądra oraz obraz initrd. Możesz je pobrać z serwerów zwierciadlanych Mandrivy. Pliki te znajdują się w podkatalogu /isolinux/alt0 wydania wersji Mandrivy, którą chcesz zainstalować - na przykład /MandrivaLinux/official/2009.0/i586/isolinux/alt0. Są to pliki o nazwach all.rdz i vmlinuz. Utwórz katalog o nazwie C:\boot i umieść w nim obydwa pliki. Teraz stworzymy plik o nazwie C:\menu.lst o następującej treści:
color black/cyan yellow/cyan
timeout 30
default /default
title Mandriva Install
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz root=/dev/ram3 vga=791
initrd (hd0,0)/boot/all.rdz
Pobierz teraz Grub dla DOS i umieść plik grldr (z archiwum) w C:\. Edytuj plik C:\boot.ini - jest on w systemie plików domyślnie oznaczony jako ukryty, więc może będzie trzeba zmodyfikować niektóre ustawienia systemu Windows, znajdź go, we właściwościach pliku usuń zaznaczenie "Tylko do odczytu" - i dodaj następujący wiersz na końcu pliku:
c:\grldr="Start GRUB"
Teraz ustawienia systemu Windows są tak skonfigurowane, aby wyświetlić menu startowe rozruchu. Zrestartuj komputer. Instalator załaduje 'Start GRUB' i następnie 'Mandriva Install'. Aby zakończyć instalację można użyć wszelkich metod instalacji opisanych wcześniej w tym dokumencie.
PS
Osobiście wolę z pendraka instalkę zapuścić
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2012-10-15 15:03:22)
Można też odpalić obraz ISO z Gruba.
Grub2 - http://wiki.gentoo.org/wiki/GRUB2#ISO_images
ilin napisał(-a):
Obraz mam oczywiście na /dev/sda6 czyli głównej(wg działającego debiana)
Kod:
adam@debian:~/Desktop$ ls / | grep iso debian-testing-amd64-netinst.isoCo jest nie tak ?
czasem nie to ?
Umieścić pobrane pliki np. w katalogu /boot/installer. Nazwa i lokalizacja tych plików tak naprawdę są dowolne, byleby podane do nich w konfiguracji GRUB-a ścieżki się zgadzały.
Tak z ciekawości (akurat mam zamiar zainstalować Wheezy'ego z KDE z DVD na dysku i mi się przypomniało): ruszyło czy dałeś spokój?
Dałem spokój.
.
A Unetbootin?
Fervi
Co ma unetbotin do tego ?
Strony: 1