Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Gdy instaluję oprogramowanie z zewnętrznych serwerów (i nie tylko), to czasami dostaję komunikaty pokroju poniższego:
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: w64codecs 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 200 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 504 kB. UWAGA: zostaną zainstalowane niepewne wersje podanych pakietów! Niepewne pakiety mogą zagrozić bezpieczeństwu systemu. Kontynuuj instalację tylko jeżeli dobrze wiesz co chcesz zrobić. w64codecs Zignorować ostrzeżenie i kontynuować? Aby kontynuować, napisz "Yes", aby przerwać, napisz "No":
Pytanie: w jaki sposób zmusić aptitude, by ignorował te komunikaty i dodatkowo automatycznie konfigurował pakiety (np wicd i przydzielanie userów do grupy natdev, lub podobnej)? Zaznaczam, że przełącznik -y w tym przypadku jest pomijany.
Generalnie odnośnie komunikatu:
APT::Get::AllowUnauthenticated "true";
A konkretnie w powyższym przypadku, to pewnie nawet klucza repozytorium nie dodałeś.
ArnVaker napisał(-a):
Generalnie odnośnie komunikatu:
Kod:
APT::Get::AllowUnauthenticated "true";A konkretnie w powyższym przypadku, to pewnie nawet klucza repozytorium nie dodałeś.
No nie, nie dodałem. Powiedz mi tylko, gdzie tę linijkę wtrynić?
/etc/apt/apt.conf
PavloAkaLogan napisał(-a):
No nie, nie dodałem.
To dodaj:
aptitude install deb-multimedia-keyring
Więcej o kluczach: dug.net.pl/klucze.
Jeśli chodzi o to co po instalacji wykonuje się ręcznie z roota albo z danego użytkownika, to nie da się.
dpkg-reconfigure debconf
Strony: 1