Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Postanowiłem postawić sobie w domu mały serwer plików i wydruku na testowej wersji debiana. Udało mi się skonfigurować ssh i sambę ale zatrzymałem się na cups'ie.
Sprawa dotyczy drukarki HP LaserJet 1200. Pakiet hplip zainstalowany. Drukarka dodana zdalnie, przez przeglądarkę.
Bezpośrednio z serwera pliki drukują się szybko i bez problemu (polecenie 'lp').
Problem pojawia się, kiedy chce udostępnić drukarkę komputerom pracujących pod kontrolą Win7. Dodałem drukarkę zarówno za pomocą Samby jaki i bezpośrednio przez CUP, wybierając sterownik windowsa PLC5. Drukarka drukuje jedynie stronę testową z i tak bardzo dużym opóźnieniem. Chcąc wydrukować zwykły plik *.txt drukarka udostępniona przez SAMBĘ w ogóle nie drukuje, a ta przez CUPS drukuje go po kilku minutach (kilka wyrazów;/).
Nie mam już pomysłu co zmienić, jak udostępnić drukarkę, żeby było dobrze.
Próbowałem również kilku sterowniku z CUPS ale z każdym efekt był podobny.
Z góry dzięki za pomoc;)
Ostatnio edytowany przez kling (2012-10-10 18:34:59)
Nie uruchomisz jej po sieci pod windows 7. Nie dziala na żaden sposob, probowalem to zrobic na mnostwo sposobow. Windows 7 nie lubi tej drukarki.
@up
Dopóki była podłączona do stacjonarki na win7 spokojnie działało udostępnianie i drukowanie w sieci.
Jeżeli jednak to co piszesz okaże się prawdą to muszę postarać się o printserwer z usb? Jest wtedy szansa, że zadziała?
@EDIT
Za szybko się poddałem;)
Nie wiem co ostatecznie okazało się rozwiązaniem ale konfiguracja jest następująca:
Udostępnianie drukarki przez CUPS. Sterownik w CUPS to 'HP LaserJet 1200 Foomatic/pxlmono'. Zaznaczona opcja 'Współdzielona'.
Na komputerze z Win7 pobrane sterowniki:
2 - HP Universal Print Driver for Windows PostScript
Drukarka dodana jako sieciowa z adresem:
//ip_serwera:631/printers/HP_1200
i z w.w sterownikami.
Hula, aż miło;) na 2 stronny pdf czekałem raptem kilka sekund;)
Ostatnio edytowany przez kling (2012-10-10 18:34:37)
Działa ci 1200 pod win 7? Bo u mnie wywala błąd, nie znaleziono sterownika,
Tak.
Z http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Dr … eriesId=29789 pobieram sterowniki zależnie od wersji systemu. Ważne, żeby pobrać PostScript, dla PLC6 drukowało głupoty.
Rozpakowywuje, odpalam 'install.exe', przechodzę kreator dodawania drukarki, kiedy mam wybrać sterownik, wybieram 'Z dysku...' podając ścieżkę do rozpakowanego katalgou. np.:[C:\HP Universal Print Driver\ps-x32-5.5.0.12834]. Potem wybrałem wersję oznaczoną numerem 5.5.0 czekałem trochę i śmiga:)
Strony: 1