Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Nie działa mi klawiatura i myszka po pojawieniu się ekranu logowania, niezależnie czy jest to gdm3, kdm czy inny.
Usunięcie katalogu /run pomaga ale tylko do ponownego uruchomienia systemu (nie licząc miliona błędów i ostrzeżeń jakie wówczas wyrzuca system). Jednak system działa.
Katalogu /run nie da się usunąć z poziomu działającego systemu! Dostaję komunikat typu "resource busy". Robiłem to z poziomu innego systemu.
Aptitude pluje się również o brak wyłącznego dostępu. Tworzenie po każdym reboocie systemu katalogu /run/lock jest dosyć męczące a omijanie problemu poprzez tworzenie kolejnego sztucznego skryptu to chyba nie rozwiązanie.
Jakiś pomysł, szczególnie z myszą (touchpadem) i klawiaturą?
Debian z gałęzi testing na jaju x64.
W jakich okolicznościach pojawił się problem?
Quirel napisał(-a):
Debian z gałęzi testing na jaju x64.
System 32-bitowy z jądrem 64-bitowym, czy system 64-bitowy?
Cześć. A czy to przypadkiem nie będzie to?
http://aptosid.com/index.php?name=PNphpBB2&file … bcabbf0dbba39
Problem pojawił się po aktualizacji. Generalnie przez ponad miesiąc nie używałem laptopa (po co, skoro na starym blaszaku wygodniej :P ), teraz odpaliłem, rzuciłem aktualizacje i się posypało.
Problem prawie identyczny z tym:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18732
czyli również dopóki nie uruchomię Xów mogę normalnie pracować w terminalu.
Po uruchomieniu X (niezależnie od login screenu) system reaguje tylko na przycisk do włączania lapka (Asus k52jc typowo do studiów na infie czyli i5, 6GB ram, GeForce 310m z techn. nVidia Optimus).
Dlatego też początkowo podpiąłem się pod wyżej wymieniony wątek.
Downgrade oczywiście mogę zrobić ale będzie to rozwiązanie tylko na chwilę...
System jest w pełni x64.
Dodatkowo - wątpię, aby było to istotne - partycja GPT, grub EFI.
Ostatnio edytowany przez Quirel (2012-10-08 14:29:17)
No ale downgrade czego(jakiego pakietu) rozwiązuje Twój problem na chwilę?
UDEV, który przy okazji wymusza usunięcie połowy systemu (tym akurat się nie przejmuję).
Generalnie wszystko sypie się na obecnej oraz sidowej wersji udev.
Informacja o downgradzie tyczyła się niejako porad z podanego przeze mnie wątku sprzed roku dlatego też poprzez założenie nie napisałem nazwy pakietu.
Ostatnio edytowany przez Quirel (2012-10-08 18:56:10)
Sprawdziłeś co się aktualizowało ?
Udev w testingu zachowuje się nienagannie.
Codziennie aktualizuję.
Nie było żadnych problemów.
Strony: 1