Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem, zainstalowałem Whezzego na lapku z kartą BCM 4318, za żadne skarby nie mogę uruchomić sieciówki, ani wlan ani eth.
Kombinuję w taki sposób, żeby za pomocą ndiswrappera zainstalować stery, ale utknąłem w martwym punkcie bo ściągnięty ndiswrapper-dkms przy instalacji wywala błąd
ndiswrapper-dkms zależy od 2.1.0.0 jednakże pakiet nie jest zainstalowany
wszędzie w necie najnowszą wersja ndiswrappera jest 1.57 co z tym zrobić? Jest jakieś inne wyjście z sytuacji, żeby uruchomić którąś z sieciówek?
Prawdopodobnie wystarczy firmware. Normalnie byłby to pakiet firmware-b43-installer, ale skoro w ogóle nie masz neta, to musisz sprawdzić skąd on go zaciąga i wrzucić ręcznie.
http://wiki.debian.org/bcm43xx
PS Przeniosłem do osobnego wątku, czasy Etcha to już prehistoria.
Zaciąga go z www.lwfinger.com, ja ten pakiet ściągnąłem ale w żaden sposób nie mogę tego ruszyć, to jest archiwum .tar i po rozpakowaniu zostają jedynie pliki sterowników jak mniemam do zainstalowania przez ndiswrappera, który nie działa :) Koło się zamyka.
root@debian:/home/andy# dpkg -i firmware-b43-installer_015-14_all.deb (Odczytywanie bazy danych ... 79124 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.) Przygotowywanie do zastąpienia pakietu firmware-b43-installer 1:015-14 (wykorzystując firmware-b43-installer_015-14_all.deb) ... Rozpakowywanie pakietu zastępującego firmware-b43-installer ... Konfigurowanie pakietu firmware-b43-installer (1:015-14) ... No chroot environment found. Starting normal installation This card work with newer 5.100.138 firmware. Trying to install it. --2012-10-06 11:47:10-- http://www.lwfinger.com/b43-firmware/broadcom-wl-5.100.138.tar.bz2 Translacja www.lwfinger.com (www.lwfinger.com)... nieudane: Ta nazwa lub usługa jest nieznana. wget: nie udało się rozwiązać adresu hosta `www.lwfinger.com' dpkg: błąd przetwarzania firmware-b43-installer (--install): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 4 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: firmware-b43-installer root@debian:/home/andy#
Te pliki (o ile to rzeczywiście firmware) trzeba wrzucić do /lib/firmware, ndiswrapper nie jest potrzebny.
EDIT: To są sterowniki z których trzeba wyciągnąć firmware. Zrób tak:
tar xjf broadcom-wl-5.100.138.tar.bz2 b43-fwcutter -w /lib/firmware broadcom-wl-5.100.138/linux/wl_apsta.o
(oczywiście musisz zainstalować b43-fwcutter jeśli nie masz)
Wrzuciłem tam pliki i teraz polecienie :
b43-fwcutter -w "$FIRMWARE_INSTALL_DIR" broadcom-wl-5.100.138/linux/wl_apsta.o
wypluwa błąd:
root@debian:/home/andy/broadcom-wl-5.100.138/linux# b43-fwcutter -w "$FIRMWARE_INSTALL_DIR" wl_apsta.o This file is recognised as: filename : wl_apsta.o version : 666.2 MD5 : e1b05e268bcdbfef3560c28fc161f30e Extracting b43/lp0initvals14.fw failed to create output directory: No such file or directory root@debian:/home/andy/broadcom-wl-5.100.138/linux#
Normalnie katalog podaj:
b43-fwcutter -w /lib/firmware wl_apsta.o
A jeśli nie masz katalogu /lib/firmware, to utwórz ręcznie najpierw.
Rozpakowało sterowniki. Co dalej? Będzie działać?
Teoretycznie powinno działać po restarcie.
Dodałem jeszcze wpisy do /etc/network/interfaces ( auto wlan0 iface wlan0 inet dhcp ) i działa na eth0, teraz muszę pokombinować jak dopisac wlan0 z kluczem WPA.
Dziękuję za pomoc :)Dwa dni nad tym ślęczałem.
Ostatnio edytowany przez milik (2012-10-06 10:32:00)