Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-09-21 23:26:57

caro_cenzura - Użytkownik

caro_cenzura
Użytkownik

Asterisk na Debianie i coś więcej

Witam serdecznie!

Za niedługo będę miał możliwość postawienia serwera u siebie w domu. Za zadanie postawiłem sobie postwienie serwera Voip przy pomocy Asteriska. I tu pojawia się ogromna prośba do Was. Będzie to moja pierwsza styczność z adminowaniem, więc proszę o wyrozumiałość dla laika.

Zainstalowałem sobie maszynę wirtualną i powoli, powoli przekopuję się przez kolejne punkty instalacji i konfiguracji Asteriska. Korzystam z tego o to tutoriala zamieniając tylko Ubuntu Server na Debiana: http://www.asteriskdocs.org/en/3rd_Edition/asterisk … ling_id291868

I tu pojawia się pierwsze pytanie: Czy korzystam z dobrych materiałów ?
oraz: Czy nie rzuciłem się na zbyt głęboką wodę ?

Dodatkowo nie chciałbym się ograniczać do Asteriska i dorzucił jakąś sambę oraz ssh. Jest to możliwe do zrobienia ?
Proszę więc o podrzucenie jakiś wskazówek/materiałów.

Proszę o słowa krytyki i poprawę jeśli jakieś pierdoły piszę.

Pozdrawiam,
caro_cenzura

Daj człowiekowi rybę, nakarmisz go na jeden dzień. Naucz go łowić, a nakarmisz go na całe życie.

#2  2012-09-22 08:50:21

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Asterisk na Debianie i coś więcej

Rzuciłeś się z Asteriskiem na diabelnie głęboką wodę, nie wiem, ile do tej pory potrafisz.
Sama konfiguracja Asteriska na telefony wewnętrzne nie jest trudna, dodanie operatora Voip też nie, ale zrobienie dialplanu z podzialem na wewnętrzne, stacjonarne, międzymiastowe, komórkowe i międzynarodowe, to lekki horror.

W mojej opinii o wiele łatwiej skonfigurować Freeswitcha - który ma wszystkie konfigi w plikach xml, i znacznie elastyczniejsze użycie regexu w dialplanie.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-22 08:51:10)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-09-23 15:59:12

caro_cenzura - Użytkownik

caro_cenzura
Użytkownik

Re: Asterisk na Debianie i coś więcej

Dziękuję bardzo za sugestię. Pobawię się teraz Freeswitchem ;)

Daj człowiekowi rybę, nakarmisz go na jeden dzień. Naucz go łowić, a nakarmisz go na całe życie.

Stopka forum