Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przy próbie zamontowania klikiem w pcmanfm pendriva/dysku/plyty otrzymuje takie cuś:
Not authorized to perform operation (polkit authority not available and caller is not uid 0)
Porady, które udało mi się odnależć w necie nie podziałały(zmiana katalogu dla polkita etc.)
jarski185@kompasek ~ $ udisks --dump (udisks:24946): udisks-WARNING **: Couldn't enumerate devices: Message did not receive a reply (timeout by message bus)
Proszę o pomoc.
Pokaż wynik polecenia groups.
Na chama możesz też pomajstrować w plikach:
/usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks.policy /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks2.policy
zmieniając, gdzie potrzebujesz auth-admin zmienić na yes.
Ja sobie wylączyłem miauczenie o hasło przy zmianie czestotliwości procka:
<action id="org.gnome.cpufreqselector"> <description>Change CPU Frequency scaling</description> <description xml:lang="pl">Zmiany częstotliwości pracy procesora</description> <message>Privileges are required to change the CPU Frequency scaling.</message> <message xml:lang="pl">Zmiana częstotliwości procesora wymaga uprawnień.</message> <defaults> <allow_inactive>no</allow_inactive> <allow_active>yes</allow_active> </defaults> </action>
Zobacz też, czy masz aktywną sesję consolekit w Xach, domyślnie w Gentoo był parametr nox11 w /etc/pam.d/system-login - po wywaleniu tego nox11 sesja w Xach była aktywna.
- w Gnome, po restarcie .
Udisks chodzi u mnie bez problemu, ale z Nautilusem.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-01 21:07:37)
Zmiana na "yes" nie rozwiązała problemu niestety. Z sesją jest ok i frazy xo11 nie ma.
jarski185@kompasek ~ $ groups disk wheel audio cdrom video usb users portage poweroffers
Spróbuj tak:
nano /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/org.freedesktop.udisk.pkla
I wrzuć tam taką zawartość:
[Local disk mount] Identity=unix-group:wheel Action=org.freedesktop.udisks.filesystem-mount ResultAny=yes ResultInactive=no ResultActive=yes [Local disk eject] Identity=unix-group:wheel Action=org.freedesktop.udisks.drive-eject ResultAny=yes ResultInactive=no ResultActive=yes [Local disk detach] Identity=unix-group:wheel Action=org.freedesktop.udisks.drive-detach ResultAny=yes ResultInactive=no ResultActive=yes [Local disk umount] Identity=unix-group:wheel Action=org.freedesktop.udisks.filesystem-unmount-others ResultAny=yes ResultInactive=no ResultActive=yes
U mnie w gentoo przy thunarze to zdaje egzamin.
Dzięki ale nie pomogło mi to. Cały czas pojawia się to ostrzeżenia z pierwszego postu. Ja teraz mam pcmanfm i w sumie nie chce go zmieniać. Kiedyś wszystko na nim działało. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to proszę napisać.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-09-04 09:35:59)
Zainstalowałem sobie kontrolnie thunara i jest dokładnie to samo:(
A jak wygląda u Ciebie plik .xinitrc ?
exec ck-launch-session startxfce4
Ostatnio edytowany przez krasnij (2012-09-05 21:18:04)
Sesja CK jest ok. Mam w poleceniu ck-launch-session i dbus-launch jeszcze. Załamać się z tym można.
============================
No i co ewentualnie z tym błędem udisks zrobić? To po częscie chyba z tym jest związane bo to polecenie powinno wyświetlić podłączone urządzenia a tu wywala błąd.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-09-05 21:37:48)
Wpisz
# usermod -d /var/lib/polkit-1 polkitd
A potem logout albo reboot.
Ostatnio edytowany przez krasnij (2012-09-05 22:46:34)
Drobne odkopanie.
===================================
W tym wątku jest podliknowane niby jakieś rozwiązanie na mój problem ale nie wiem jak to zastosować? To jakaś poprawiona wersja udisks?
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-927288-start-0.html
Chodzi o post BillWho. Z góry dzięki za jakieś poradnictwo.
Na początek zobacz, czy się flagi zgadzają, u mnie działa na Gnome:
qlist -ICvUq udisk polkit gnome-extra/polkit-gnome-0.102 introspection gnome-extra/polkit-gnome-0.105 kde-misc/polkit-kde-kcmodules-0.98_pre20101127 sys-auth/polkit-0.107 gtk introspection nls pam sys-auth/polkit-kde-agent-0.99.0 sys-auth/polkit-qt-0.103.0 sys-fs/udisks-1.0.4-r2 nls sys-fs/udisks-1.98.0 crypt gptfdisk introspection sys-fs/udisks-glue-1.3.4
Wynik:
/dev/sdb3 on /media/Pendrak3 type ext3 (rw,noexec,nosuid,nodev,sync,noatime,uhelper=udisks) /dev/sdb1 on /media/PENDRAK1 type vfat (rw,noexec,nosuid,nodev,sync,noatime,uhelper=udisks,uid=1001,gid=1001,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec) /dev/sdb2 on /media/PENDRAK2 type vfat (rw,noexec,nosuid,nodev,sync,noatime,uhelper=udisks,uid=1001,gid=1001,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec)
Skutek wsadzenia pendraka w usb.
Gnome wstaje podnoszone przez GDM.
Mam też KDE, i diabli wiedzą, co jeszcze ;)
Edyta:
Po ostatnich aktualizacjach mam nawet 2 udiski, ciekawe,
na szczęście nic się nie spier.... ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-10 22:59:58)
A ja mam tak:
gnome-extra/polkit-gnome-0.105 sys-auth/polkit-0.107 gtk introspection nls pam sys-fs/udisks-1.0.4-r3 nls sys-fs/udisks-1.99.0-r1 crypt gptfdisk introspection
Po podłączeniu pendrive'a system widzi go, mogę sobie ręcznie zamontować. Automantycxznie jednak nie chce się montować i występuje błąd udisks i ten przy montowaniu.
Na udisks2 przejdź.
Z tym, że chyba na razie nie ma żadnej nowszej udisks wersji niż podane wyżej.
A polecenie
emerge sys-fs/udisks:2
instaluje wersje 1.99
Dorzucę coś od siebie:
Musiałem się ze slima na GDM przesiąść bo też nie chciał montować thunar bo slim czegoś tam nie podnosił,też w gentoo.
Tutaj chodzi o aktywną sesje ck, na slim u mnie to działa i jarski185 pisał u niego też.
Dokładnie-sesja CK jest ok. Co tym począć?:(
Odświeżam bo nadal mam ten problem. Może komuś wpadnie jakiś pomysł do głowy.
=======================
Pomyślałem, próbowałem cofać udisks do wcześniejszych wersji i na każdej jest to samo.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-09-18 21:05:43)
A gvfs masz?
Spróbuj zainstalować i odpalić środowisko przez GDM.
Podejrzewam, że obecnie coś masz posypane zmienne ustawione w sesji Xów.
Gdm nieraz pomagał w takich sytuacjach.
Gdm to 119 pakietów do zainstalowania. Walne moze kdm(ok 57)-z niego też powinno być good.
=======================================================
Odpalone przez kdm i to samo:(
=======================================================
Problem został w zasadzie rozwiązany. Solucją było usunięcie
gnome-extra/polkit-gnome 0.105
Po jego zamaskowaniu zainstalował się
lxde-base/lxpolkit-0.1.0-r1
i sprawiło to, że płyty i peny są montowane prawidłowo. W razie próby zamontowania dysku otrzymywałem komunikat Not authorized to perform operation
Zarzuciłem próby ogarnięcia tematu z braku pomysłów, bo wcześniej edytowałem plik dot. udiks tak, że wszystko można było bez uprawnień roota.
Niezależnie od ww. postanowiłem spróbować czegoś zamiast fluxboxa i po instalacji środ. graf. Razorqt okazało się, że przy kliku na dysk pojawia się monit o hasło i wszystko jest git.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-09-23 18:50:42)
Dzięki Jacekalex.
Jako nawrócony na Debiana, po trzecim upadku 12.04
zainstalowałem przed chwilą Squeeze i Fluxboxa.
Po wykorzystaniu twojej wskazówki
/usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks.policy,
oraz zainstalowaniu paru programów ruszyło automatyczne montowanie urządzeń podpinanych przez USB i cdromu w Nautilusie. Na razie nie mogę jeszcze odtwarzać płyt z muzyką. Mam nadzieję, że za chwilę rozwiążę i ten problem. Co ciekawe moc nie widzi ścieżek cdromu. Smplayer odtwarza prawidłowo.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez sj65 (2013-03-21 18:36:17)
sj65 napisał(-a):
Na razie nie mogę jeszcze odtwarzać płyt z muzyką. Mam nadzieję, że za chwilę rozwiążę i ten problem. Co ciekawe moc nie widzi ścieżek cdromu. Smplayer odtwarza prawidłowo.
Jeśli mówimy o cd-audio, to jako że się ich nie montuje, to nie da się w prosty sposób odtwarzać tego typu płyt za pomocą moca.