Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Muszę założyć skrzynkę mailową (na darmowym komercyjnym serwerze (a'la wp, interia, gmail, itd...) lub na swoim serwerze z wykupioną domeną. Bez znaczenia. Ważne, aby była możliwość pełnej kontroli nad tą skrzynką.
- zanim mail dotrze DO omawianej skrzynki, najpierw musi przyjść do mnie, ja go akceptuję (bądź nie) i ewentualnie przekazuje do omawianej skrzynki.
- zanim mail zostaniem dostarzony Z omawianej skrzynki do kogos, musi przyjść do mnie, ja go akceptuję (bądź nie) i ewentualnie przekazuje do adresata.
jak to zrobić?
dzięki za wszelkie sugestie.
strzelam: sieve?
AFAIK sieve pozwoli tylko przekazać pocztę na wybraną skrzynkę i z tej skrzynki trzeba będzie już ręcznie wysyłać - czyli zmieni się nadawca maila.
Można by próbować kombinować potem z tożsamościami w webmailu/programie pocztowym ale nie wiem czy to coś da.
W eximie w system_filter można ustawić taki trick, że wszytkie przychodzące/wychodzące maile z danego adresu będą przekazywane na drugi adres. Ale dalej potem zostaje problem przekazania i nagłówków.
Myślałem, aby pobieraną pocztę rozwiązać w ten sposób:
Jest skrzynka mailowa o adresie a@a.pl. Wszystkie przychodzące maile trafiają automatycznie do katalogu TEMP, do którego nie ma dostępu osoba omawiana, a do którego ja mam dostęp. Ja je filtruję i przenoszę do katalogu głównego, do którego ma dostęp osoba omawiana.
Wydaje mi się, iż jest to dobry sposób.
Na komputerze osoby omawianej zainstalowany byłby tylko klient poczty (np. thunderbird) i miałby dostęp do poczty poprzez pop3 (pobierana poczta z katalogu głównego) oraz smtp.
Nie wiem tylko, jak rozwiązać problem maili wysyłanych.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2012-09-17 13:04:24)
serwer pocztowy nie dostarczy Ci poczty do dowolnego katalogu tylko do Maildira (zakładam, że korzystasz z maildira a nie z mboxa:) )
Jedna opcja dla wiadomości przychodzących to odpowiedni wpis w filtrach sieve żeby dostarczył maila np do katalogu Maildir/tmp Ty sobie przeglądasz takiego maila (zwykły plik tekstowy) i jak Ci się podoba to przekazujesz do Maildir/new (tudzież inny inbox). Z tym, że musisz mieć pewność, że klient pocztowy nie będzie miał włączonej subskrypcji danego katalogu (co łatwo zmienić czy to w programie pocztowym czy to w webmailu ;]). Z pocztą wychodzącą już tak nie zrobisz.
Jedyna opcja to przekazywać kopie wiadomości (przychodzących/wychodzących) na dodatkową skrzynkę i w razie jakichś nieścisłości wyciągnięcie konsekwencji od użytkownika.
Lub jak pisałem w pierwszym poście próba kombinacji z sieve i tożsamościami w programie pocztowym.
Ja bym do tego użył 2 skrzynek, i tak ustawił filtry, aby wsio kierował na drugą skrzynkę, a tylko maile z drugiej skrzynki wrzucał do .Maildir pierwszej.
Odfrunie wtedy kłopot z subskrypcją w TB.
Inna sprawa, że nie całkiem rozumiem potrzeby majstrowania w taki sposób na publicznych serwerach, które takich opcji nie oferują.
Jak koniecznie potrzebujesz, to postaw własny serwer, i mając np Qmaila/Postfixa, Dovecota, Spamassassina, Procmaila i Sieve, można to zrobić o wiele prościej i to na XXX sposobów.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-17 17:39:19)