Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Gambini

Mam problem jak w temacie. Świeża instalacja Wheezy (netinstall) i aby moja grafika prawidłowo działała, muszę doinstalować pakiet linux-firmware. Niestety nie mogę tego zrobić, gdyż nawet przy uruchomieniu systemu w trybie tekstowym, ekran kończy się mozaiką (runlevel 3). Pojawia się po uruchomieniu nieczytelna mozaika.
Co dopisać do gruba przy uruchomieniu, aby system uruchomił się faktycznie w trybie tekstowym VESA? Próbowałem nomodeset, ale to również niestety nie pomaga.

Podobno człowiek...;)

Co tam jest za grafika?
Jakieś LiveCD na tym cudzie techniki chodzi normalnie?
Bo jeśli da radę LiveCD, to chroot i wiooo.
A całość przypomina mi moje boje z Ubuntu 10.04 i spierdolonym totalnie Novueau ładowanym przez KMS
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-16 19:30:53)

Gambini

VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Wrestler [Radeon HD 6310]
Dzięki za wskazówkę, LiveCD z Ubuntu 12.04 dało radę, chroot i wiooo:)

Użytkownik

A co do bootowanie do trybu tekstowego, trzeba bylo dopisac bodajze 'text' do linijki z jajkiem w grubie (przynajmniej w tym o malo co 2.0).
Strony: 1