Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Proszę o pomoc z Sambą , męczę się już nad jedną rzeczą z półtorej godziny i nie wiem jak to odpowiednio skonfigurować..Utknąłem podczas konfiguracji mojego serwera na uprawnieniach.. chcę by każdy miał dostęp do folderu publicznego, ale by tylko osoby logujące się na konkretne konta z hasłem mogły tworzyć w tym folderze pliki oraz foldery..
Do tej pory jedyne co zrobiłem to albo wszyscy mogli tworzyć nowe pliki, albo wyłącznie właściciel folderu..
write list = @pub-smb czy dobrze użyłem tej komendy aby użytkownicy z tej grupy mieli prawa do zapisu?? bo jak do tej pory to ta komenda nie działała jak ma... z writable oraz read only też nakombinowałem się już sporo.. i zero rezultatów..
[zasob] path = /home/zasob/ comment = Folder Plików Publiczny read only = yes writable = yes guest ok = yes invalid users = root browseable = yes write list = @pub-smb create mask = 0777 directory mask = 0700 oplocks = True level2 oplocks = True preserve case = yes hide dot files = yes
Edit://
Udało mi się, ale inaczej niż jakbym tego chciał..
writable całkowicie usunąłem, read only dałem na yes, oraz write list = user1 user2 user3..
Dlatego moje pytanie jest następujące czy da się zamiast wpisywania uzytkowników dodać write list = @pub-smb , aby wszyscy z tej grupy mieli prawa zapisu??
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-09-14 12:52:19)
Tworzysz np. 2 grupy do jednej przypisujesz userów którzy mogą wszystko a do drugiej userów którzy mogą np. tylko odczytywać.
Dodajesz do zasobów. Następnie odpowiednie prawa dla grup. itd.
Właśnie dodałem użytkowników do grupy 'pub-smb'.. ale gdy daję nazwę grupy w 'write list = +pub-smb ' wtedy dalej wyskakuje to co wcześniej:
smb: \> mkdir ONE NT_STATUS_MEDIA_WRITE_PROTECTED making remote directory \ONE
natchomiast gdy dam read list = +nogroup , to łącząc się z anonimowego użytkownika, wszystko wydaje się jak należy, bo nie mogę niczego tworzyc i mam prawa read wyłącznie..
Edit://
Pomogło danie grupy read lisit = +nogroup, a grupy write list w ogóle nie tworzyłem, dałem po prostu writable = yes, jak narazie chyba nic nie umknęło mojej uwadze i w miarę dobrze działa.
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-09-14 12:52:02)
[public]
comment = Katalog PUBLICZNY
path = /home/publiczny/
valid users = @public
write list = @public
force group = public
read list = @public
browseable = yes
create mask = 0770
force create mode = 0770
directory mask = 0770
force directory mode = 0770