Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej. Od jakiegoś czasu porzuciłem tradycyjny tint2 na rzecz bajeranckiego cairo-dock. Siedzi on sobie po lewej stronie ekranu, wygląda to tak:
http://i.imgur.com/Lx4Q7.png
Wszystko jest dobrze prócz jednej kwestii, to znaczy kadu. Jak wiadomo ma ono swoją ikonkę w trayu, która sobie mruga w przypadku nadejścia wiadomości. Problem polega na tym, że korzystanie z traya jest w tym panelu bardzo niewygodne. Niby można go sobie odłączyć i gdzieś umieścić na pulpicie, ale jest przykryty wtedy innymi oknami i tak dalej.
Jak więc to obejść? Najlepiej jakby dało się zrobić coś z tym aktywatorem kadu, żeby jego ikona się zmieniała przy nadejściu wiadomości. Tylko czy jest to w ogóle możliwe? A może jest jakiś podobny panel, który ma 'normalną' obsługę traya? W zasadzie jest mi on potrzebny tylko do tej jednej aplikacji, całą resztę mogę obsługiwać bez niego.
Czekam na jakiś ciekawy pomysł :)
Ostatnio edytowany przez Marvell (2012-09-13 15:22:37)
Musisz się pobawić, ja bym proponował doinstalować (jeśli nie masz) notify-osd i w Kadu poszukać odpowiedniej wtyczki. Będziesz miał przypomnienia a'la Ubuntu (bo używa Notify :D)
Fervi
Marvell napisał(-a):
Problem polega na tym, że korzystanie z traya jest w tym panelu bardzo niewygodne. Niby można go sobie odłączyć i gdzieś umieścić na pulpicie, ale jest przykryty wtedy innymi oknami i tak dalej.
Twój menedżer okien powinien pozwolić Ci ustawić właściwości konkretnych okien, takie jak „zawsze na wierzchu”. A jeśli nie pozwala, to użyj devilspie.
Fervi, notify osd mam zainstalowane i używam go, ale w tym przypadku chodzi mi o powiadomienia w stylu właśnie np migającej ikony.
Minio, tak, można ustawić, żeby był zawsze na wierzchu, ale to też nie jest zbyt dobre rozwiązanie, bo i tak nie będzie zadokowany w panelu, tylko gdzieś z boku.
Używam do tego wtyczki cairo-dock o nazwie nofitication-area-old.
Ja bym spróbował dać trayer, tak, aby ładnie się komponował z dockiem.