Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Chciałem aby Apache zapisywał plik błędów w dwie lokalizację do /var/log/apache/ i w druga zdefiniowaną przeze mnie.
Dwie opcje w VirtualHost nie dają pożądanego rezultatu (zapisuje do drugiej lokalizacji)
ErrorLog logs/site_error_log ErrorLog /srv/site/logs/error_log
Ktoś wie jak to zrobić?
Ostatnio edytowany przez bns (2012-09-07 16:53:08)
A jak ustawisz logi globalnie w httpd.conf, a w Virtualhoście wstawisz drugą regułę, też nie działa?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-08 02:59:50)
Powinno zadziałać takie cudo - tylko wymaga trochę kombinacji więc dla wielu vhostów będzie rozwiązaniem mało przyjemnym - ale może naprowadzi Cię na rozwiązanie ;)
mkfifo /dev/apache_error_log
W konfigu vhosta
ErrorLog /dev/apache_error_log
I to tego taki skrypcik:
#!/usr/bin/perl -w #use strict; my $log_dev = "/dev/apache_error_log"; my $log_handler; my $log_file1 = "/sciezka/do/pierwszego_pliku"; my $log_file2 = "/sciezka/do/drugiego_pliku"; my $log_fhandler1; my $log_fhandler2; open($log_handler, "< $log_dev") or die "The FIFO file \"$log_dev\" is missing, and this program can't run without it."; open($log_fhandler1, "> $log_file1"); open($log_fhandler2, "> $log_file2"); while (<$log_handler>) { print $log_fhandler1 $_; print $log_fhandler2 $_; }
Rozwiązanie ma ten minus że dla każdego vhosta trzeba utworzyć osobne urządzenie fifo - kiedyś eksperymentowałem z bieżącą analizą logów ale zarzuciłem pomysł w momencie gdy do obsługi przyszło mi +1000vhostów xD
Ciekawe :)
Ostatecznie zrobiłem tak, że zapisuję logi do lokalizacji danej strony /srv/site/logs/error_log a syslogiem wysyłam zdalnie logi na serwer, który zbiera je wszystkie.
A taka propozycja, by pobawić się plikiem konfiguracyjnym rsysloga ( mniemam, że to w systemie u Ciebie zbiera logi ) i rules local7 , który definuje zasady użytkownika ? Apachem się nie bawiłem, bo mi to nie było potrzebne, ale znalazłem coś takiego.
Edytka
Aj nie doczytałem, że używasz sysloga.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-09-14 08:39:00)
Strony: 1