Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Chcę zmienić domyślny edytor w debianie na vim.
W tym celu próbuję ustawić zmienną:
$EDITOR = vim
Kroki:
1. Edytuje plik .profile w katalogu użytkownika
EDITOR="vim"
2. Tworzę plik .bash_profile i dodaję do niego:
if [ -f "$HOME/.profile" ]; then . "$HOME/.profile" fi
3. Restart systemu
Zmienna nie jest ustawiona.
Korzystałem z tego opisu
Co robię źle?
update-alternatives --config editor
?
Dzięki za szybką odpowiedź.
Oczywiście pomogło, ale chciałbym ustawić jeszcze inne zmienne.
a nie możesz ustawiać zmiennych w .bashrc ?
.*profile nie jest ładowany w graficznych emulatorach terminala o ile się nie mylę ;).
Zgadza się, zmienne muszą być ustawione w .bashrc, który jest później includowany przez .profile
Ostatnio edytowany przez paw4el (2012-09-11 11:54:51)
if [[ ${TERM} =~ xterm*|rxvt*|Eterm|aterm|kterm|gnome*|interix ]] ; then EDITOR=/usr/bin/geany else EDITOR=/usr/bin/nano fi
Ja mam tak /etc/bash.bashrc globalnie, i działa.
@paw4el
bashrc nie jest includowany - to plik konfiguracyjny basha, to bash i inne powłoki includują konfigi /etc/profile i ~/.profile.
Jak coś ustawisz w pliku /etc/profile - to potem działa we wszystkich powłokach, jak np bash, zsh, csh.
Zmiany w bashrc działają tylko w bashu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-11 17:37:57)
W pliku .profile mam:
if [ -n "$BASH_VERSION" ]; then # include .bashrc if it exists if [ -f "$HOME/.bashrc" ]; then . "$HOME/.bashrc" fi fi
Poza tym w pliku .profile mam taki komentarz:
.profile: executed by the command interpreter for login shells.
Natomiast w .bashrc:
executed by bash(1) for non-login shells.
A jak masz skompilowanego basha? (jak Developer go skompilował, przygotowując paczkę) i jak jest skonfigurowany /etc/bash.bashrc?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-11 18:12:28)
thalcave napisał(-a):
.*profile nie jest ładowany w graficznych emulatorach terminala o ile się nie mylę ;).
.*profile generalnie jest ładowany przez powłokę logowania. W większości powłok można to zachowanie wymusić podając przełącznik -l.
Graficzne menedżery logowania zazwyczaj czytają plik ~/.profile.
Ja tam w swoim ~/.bash_profile mam dyrektywę do odczytywania ~/.profile i wszystkie istotne zmienne systemowe wrzuciłem do tego drugiego.
Jeżeli zaś ktoś nie potrzebuje żadnych zmiennych dostępnych na poziomie graficznego interfejsu (czyli takich, które będą dziedziczone przez wszystkie programy uruchomione w X), to równie dobrze zmienne może wpisać do ~/.${SHELL}rc.
Strony: 1