Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej
Jestem świeżo po weselu i mam około 1000 zdjęć tylko że w dużej rozdzielczości ta, że jedno zajmuje kilkanaście MB, chciałbym je zmniejszyć tak hurtowo jak najszybciej załóżmy o 80% żeby każde zdjęcie ważyło jakieś 1-2MB bo chciałbym je wrzucić na serwer bo na razie zaujmuje mi to 17GB, czy ktoś mógłby mi poradzić jak to zrobić? Najlepszy do tego podobno jest infranview ale mi na wine wyskakuje.
apt-get install imagemagick
man convert
+ jakiś skrypt zapętlający
Gdybyś miał xfce możesz wykorzystać debian.linux.pl/entries/188-Własne-akcje-w-menadż … nar-pod-Xfce4
Tylko tam zmieniasz w konfiguracji dla kilku plików a nie dla 1.
W nautilus-image-converter w gnome2 można pogrzebać też.
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-08-11 11:46:06)
Zainstaluj pakiet imagemagick.
mkdir mini for X in *.jpg; do convert -thumbnail 1024 "$X" "mini/${X}"; done
Najlepiej podać jeden wymiar, wtedy zachowa proporcje.
Ja używam takiego cuda:
convert *.pnm -resize 200x200 r/*.png
Minusem jest że trzeba później poprawić nazwy plików wyjściowych, bo dodaje prefix "*-". (pewnie da się też to jakoś poprawniej odpalać, ale nie jest mi znane)
Więcej opcji patrz:
convert --help
ja to robię takim skryptem:
#!/bin/bash IFS=$'\n' ls -1 | egrep -i --regexp=$1 > lista_plikow lista=`more lista_plikow` dialog --title "Okno menu" --backtitle "Upload zdjec:" --menu "wielkosc:" 15 50 7 \ 1 "640 x 480" \ 2 "800 x 600" \ 3 "1024 x 768" \ 4 "1152 x 864" 2>/home/users/graffi/.bin/temp wybor=`cat /home/users/graffi/.bin/temp` case $wybor in 1) rozmiar="640x480";; 2) rozmiar="800x600";; 3) rozmiar="1024x768";; 4) rozmiar="1152x864";; esac mkdir $rozmiar for plik in $lista do convert ${plik} -thumbnail ${rozmiar} $rozmiar/${plik} echo $plik done rm -f lista_plikow
potem tylko
zmniejszObrazki jpg
i nawet mnie pyta co i jak i po co i dlaczego i tworzy zmniejszone w podkatalogu o stosownej nazwie :)
Tylko że takie zmniejszanie masakruje jakość. Jednym z lepszych algorytmów do zmniejszania jest lanczos3, a tu mamy zwykłe skalowanie liniowe.
Hmm a dałoby się jakiś skrypt żeby zmniejszał wymiary zdjęć w procentach? Bo chodzi o to że jak na sztywno wpiszę wymiary to będzie jazda bo w katalogu mam zdjęcia zarówno o orientacji poziomej i pionowej.
Bodzio napisał(-a):
Tylko że takie zmniejszanie masakruje jakość. Jednym z lepszych algorytmów do zmniejszania jest lanczos3, a tu mamy zwykłe skalowanie liniowe.
Słuszna uwaga.
Wychodzi też na to, że -thumbnail to nie najlepsza metoda na zmianę obrazu, lepsza będzie -resize. Co do algorytmu skalowania, dodanie -filter Lanczos powinno wystarczyć.
vnu007dl napisał(-a):
Hmm a dałoby się jakiś skrypt żeby zmniejszał wymiary zdjęć w procentach?
Kiedyś napisałem skrypt do tego. Odczytywał wymiary pliku, obliczał wartość odpowiedniego odsetka i wywoływał convert z odpowiednim parametrem.
A potem odkryłem, że convert przyjmuje wartości w procentach…
-thumbnail tworzy miniature
Mi ktos tutaj na forum kiedyś doradził cos takiego:
#!/bin/bash for i in *; do convert $i -thumbnail 1280x1024 new_$i; done
Wrzucasz to do katalogu z fotami chmod +x na ten plik no i go odpalasz i tworza się foty z nazwami zaczynajacymi sie od "new". Rozdziałke zmieniasz na jaka chcesz.
Ostatnio edytowany przez korbol (2012-09-10 15:56:17)
Ja do tego celu uzywam converseen (http://converseen.sourceforge.net/)
i tu wlasnie wychodzi przewaga tradycyjnej fotografii nad cyfrowa ;-).
pink napisał(-a):
OK, w jaki sposób hurtowo zmienić „tradycyjne” zdjęcia 10x15 na 9x13? ;)
azhag napisał(-a):
pink napisał(-a):
OK, w jaki sposób hurtowo zmienić „tradycyjne” zdjęcia 10x15 na 9x13? ;)
Gilotynką :P
Strony: 1