Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie po długiej przerwie,
Muszę postawić serwer NFS w sieci opartej o IPv6. XEN i VMware, na których znajdują się maszyny wirtualne z systemem Debian Squeeze (XEN) i Ubuntu 10.04 (VMWare).
Ustawiłem współdzielony katalog na jednej z maszyn na XENie i udało mi się podmontować zasoby po ipv4, jednakże jak wspomniałem sieć oparta jest na ipv6, potrzebuję komunikacji tylko po IPv6. Stąd rozwiązanie po IPv4 nie wchodzi w grę.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
Ostatnio edytowany przez kodzik (2012-09-05 17:34:08)
1) musisz użyć paczek nfs'u z backportów lub testinga ... te ze stabla raczej nie działają z ipv6
2) musisz użyć rpcbind'a a nie portmapa
3) lepiej dodawać adresy do hosts i podawać nazwy niż adresy (niektóre z komend mogą mieć problem z przyjęciem adresu ipv6)
4) na takim zestawie działa jak należy:
ii nfs-common 1:1.2.5-4~bpo60+1 NFS support files common to client and server ii nfs-kernel-server 1:1.2.5-4~bpo60+1 support for NFS kernel server ii rpcbind 0.2.0-4.1 converts RPC program numbers into universal addresses
edit: dla ubuntu 10.04.1:
ii nfs-common 1:1.2.4-1ubuntu2 NFS support files common to client and server ii rpcbind 0.2.0-6ubuntu3 converts RPC program numbers into universal addresses