Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Chiclem zapytac czy jest mozliwosc "zklonowania" portu tcp/ip na wyjsciu, aby uzytkownik np. mego ftp mogl sie laczyc po 2 adresach jesli w moim oprogramowaniu niema mozliwosi ustawienia nasluchiwania na 2 portach.
Można robić przekierowania na firewallu (cele SNAT, DNAT, RAWSNAT i RAWDNAT), ale prościej jest w programie kazać słuchać na adresie 0.0.0.0 - wtedy powinien być widoczny na wszystkich interfejsach.
wiem ze zawile to napisalem ale nie chodzi mi o nasluchiwanie na roznych interfejsach a o nasluchiwanie na 1 interfejsie ale na kilku portach np. localhost:567 i localhost:678 prowadziloby do tej samej uslugi itp itd
juniorjpdj napisał(-a):
wiem ze zawile to napisalem ale nie chodzi mi o nasluchiwanie na roznych interfejsach a o nasluchiwanie na 1 interfejsie ale na kilku portach np. localhost:567 i localhost:678 prowadziloby do tej samej uslugi itp itd
Ale jaki jest sens tego rozwiązania ? Co chcesz dokładnie osiągnąć ? Zresztą Jacekalex pisał już o iptables.
powiem tak: chcilabym aby na moj server minecraft (:D) moznabylo sie dostac z 2 portow poniewaz chcialem zmienic port ale w ten sposob aby osoby ktore maja stary adres dalej mogly wejsc (napisanie o zmianie nie wchodzi w gre poniewaz graja tam tak nieogarniete osoby ze bez komentarza :O) myslalem o port forwardzie z ssh do localhosta ale wtedy to by mulilo itp itd.. a tak wgl to bylo by to obejscie problemu, o iptables takze myslalem ale nie wiem jak to cudo skonfigurowac (ogolnie to wiem tylko ze to taki firewall...) w debianie nie jestem nowy ale dowiaduje sie nowych rzeczy tylko w razie potrzeby wiec.. no :D
to tyle
i bardzo dziekuje za pomoc w tym temacie :D
A może podnieś drugi program (grę) na innym porcie?
Ja tak np. obchodziłem ssh jak i inne usługi które miały robić różne rzeczy zależności od portu.
CO do ssh relay nie polecem w grze bo zwiększy CI się ping jak i może właśnie wpłynąć na grę.
jak podniose drugi serwer to sie zcrashuje a tak wgl to mi ramu braknie, przez iptables jest to mozliwe?
iptables -A PREROUTING -t nat -p tcp --dport 81 -j REDIRECT --to 80
Ale jesteś leniem śmierdzącym...
//EDIT: Ta reguła to tylko przykład, ja bym jej nie odpalał bez przerobienia ;)
U mnie na jednym adresie IP, REDIRECT nie działał na nacie, musiałem użyć RAWSNAT/RAWDNAT w talbicy raw (oba moduły są w paczce xtables-addons).
Można też użyć programu redir - tylko zupełnie nie czaję, jak jest sens takich przekierowań, w przypadku gier.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-05 12:45:03)
@milyges dzięki wielkie! działa!
Ale teraz, mógłbym wiedzieć jak ta regule skasować? :D
juniorjpdj napisał(-a):
RTFM:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Sieci_w_Linuksie/Netfilter
juniorjpdj napisał(-a):
Wszystko masz opisane w manualu do iptables :
man iptables
thx djjanek :D
Jacekalex napisał(-a):
Można też użyć programu redir
Wielkie dzieki, teraz kozystam z tego (dziala idealnie :D)
Witam,
milyges napisał(-a):
Ale jesteś leniem śmierdzącym...
@offtopic milyges, człowiek jest leniwy z natury ;)
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow