Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Moj problem jest nastepujacy...Mam dysk 40 GB...ustawilem sobie
partycje 10 GB dla windowsa stosujac system plikow fat32 na ktorej obecnie znajduje sie winXP. Reszte wolnej pamieci zostawilem sobie
na Debiana 3.1 Sarge. Problem polega na tym,ze moj Debian nie chce mi wyswietlic zawartosci tej partycji...nigdy nie mialem tego problemu! Wiem ze nalezy dodac informacje do fstab...ustawilem sobie katalog /mnt/hda1 i dodalem ta informacje do pliku fstab gdzie ma byc montowany,ale wysjakuje mi blad,ze nie moze zamontowac tego urzadzenia?!
O CO TUTAJ CHODZI ???
co wiecej! Dodam, jako ciekawostke ze nie moge odpalic Knoppixa z cd-romu wyskakuje mi jedynie menu powitalne i po wpisaniu knioppix lang=pl , lub po nacisnieciu enter nic sie nie dzieje!
Jezeli odlacze fizycznie dysk to knoppix odpala sie bez problemu. O co tutaj chodzi?
Bardzo bym prosil o szybka odpowiedz...bardzo mi na tym zalezy...
Z gory dziekuje
jeśli dysk i cdrom są na oddzielnych kanale ide to prawdopodobnie uszkodzenie taśmy
jaśli na tym samym (nie polecam) to rownież uszkodzenie taśmy lub żłe ustawienia zworek
jesli chodzi o problem z partycjom zobacz na wynik polecenia
fdisk -l
i sprubuj zamontowac partycje piszac
mount /dev/hdax /mnt
gdzie zamiast hdax wpiszez nazwe partycji windowsowej z fdiska
Co do 2 czesci twojego pytania to przyczynom niebootowania jest cdrom ustawiony na slave podejzewam ze ta jest :]
podepnij cdroma na drugiej tasmie przestaw mu zworke na master i powinen sie zabootowac
ok :)))
sprawa teraz wyglada tak.
Poprzednio mialem dysk i cd-rom podlaczony na jednej tasmie, gdzie dysk byl master a cd-rom slave
obecnie podlaczylem to tak (oczywiscie zworki tez poprawnie przestawilem):
* moj twardy dysk jest ustawiony na mastera (primary master) i podlaczony do 1 tasmy
* moj cd-rom jest ustawiony na mastera (secondary master) i podlaczony do 2 tasmy
problem z knoppixem sie nie rozwiazal!!! :(
winXP dziala poprawnie tak jak wczesniej
natomiast Debian przy ladowaniu wypluwa mi cos takiego:
journalled Block Device driver loaded pivot_root: No such file or directory /sbin/init:432:cannot open dev/console:No such file Kernel panic:Attempted to kill init!
no i moj Debianik nic nie robi...nawet nic wpisac nie moge, krotko mowiac wisi...poprzednio dzialal :(
Ponownie zadam to glupie pytanie:
O CO TUTAJ CHODZI???
Czy musze go ponownie instalowac?
Teraz to jestem juz wogole zalamany :(
Wydaje mi sie ze Andreq moze miec racje co do tego ze mam uszkodzona tasme,ale wobec tego dlaczego winXP mi dobrze dziala
cd-rom i dysk twardy sa wedlug tego systemu jak najbardziej ok. Wedlug biosu rowniez.
Troche wydaje sie to bez sensu...
poki co jeszcze sie wstrzymam z zakupem nowej tasmy.
Moze macie jeszcze jakies pomysly co to moze byc?
bylbym bardzo wdzieczny :)
ok problem juz jest rozwiazany :D
przepraszam za to , ze nie wspomnialem o tym jaka mam plyte glowna
...a mam fujitsu siemensa...i tam w biosie mialem opcje wyboru systemu... i bylo ustawione na dos, a trzeba bylo ustawic other.
Teraz moj debianik chodzi dobrze...bardzo sie ciesze :)
i bardzo dziekuje
Mialbym tylko jeszcze mala prosbe :)
jaki mam wpisac adres do sources.list zeby pobrac paczke gnu-gadu i skype?
bo tylko dla tych programow system winXP zajmuje moje miejsce na
dysku. Chetnie bym sie go w koncu pozbyl.
...Bardzo dziekuje za pomoc...klaniam sie nisko :)...
Repo dla skype:
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free
Co do gnu-gadu, to nie wiem, bo preferuję inny program.
Ja ostatnio bawiłem się TleenX2 wielu funkcji mu brakuje ale i tak sie miło go używa. Genialny w swojej prostocie. Wersja 3 obsluguje nawet opisy do gg ale sie nią nie bawiłem.
No właśnie:)
A poza tym możesz ściągnąć kadu:
deb http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo/ stable main
Są jeszcze gaim i działające w konsoli ekg.