Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Samba pełni funkcję wins serwer'a:
wins support = yes
w klientach windows zdefiniowałem serwer wins w ustawieniach karty i klient o nazwę netbiosową poprawnie odpytuje serwer wins.
Jak skonfigurować debiana by poprawnie odpytywał wins i by polecenie nmblookup hostname rozwiązywało nazwy po NBNS?
Wpisujesz w google magiczne "linux wins" i masz (u mnie pierwszy wynik):
http://www.colingodsey.com/resolving-windows-host-n … mba-in-linux/
W sambie na kliencie wins mam (192.168.0.1 - serwer wins w sieci lokalnej)
wins server = 192.168.0.1
w /etc/nsswitch.conf
hosts: files dns wins
w /etc/resolv.conf
nameserver 192.168.0.62
a i tak odpytuje broadcast'em
nmblookup 491-53 querying 491-53 on 192.168.0.127 name_query failed to find name 491-53
Ostatnio edytowany przez bonus (2012-08-30 09:21:50)
Jednak po stronie klienta windows również występowały problemy pomogło odblokowanie portu 137 UDP. Byłem przekonany, że serwer wins "serwuje" nazwy netbiosowe klientom wins z pliku /etc/hosts. Widocznie serwer wins odpytuje jeszcze hosta o jego nazwę netbiosową, czy tak ? Linux otrzymuje teraz również odpowiedź ale z broadcast'u. a nie od serwera wins.
Poczytaj o tym jak działa wins, netbios i o tym co to jest broadcast (adres broadcast) bo jakoś dziwnie się wyrażasz. Bo czy nie lepiej wiedzieć zamiast się domyslać jak coś działa.