Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam malutki problemik przy instalacji debiana 6.0.5 instalator przy wykrywaniu sprzętu sieciowego się zatrzymuje i nie idzie dalej.
serwer hp proliant dl385, może ktoś z was miał podobny problem.
Sumy kontrolne obrazu się zgadzają? Wypalony poprawnie? Coś więcej może w logu na tty4 (chyba 4 ;)) widać?
EDIT: Nie mam pojęcia czy ten sprzęt wymaga niewolnego firmware, zatem nie wiem czy warto spróbować obrazu z tymże…
przemo_pp napisał(-a):
Witam,
Mam malutki problemik przy instalacji debiana 6.0.5 instalator przy wykrywaniu sprzętu sieciowego się zatrzymuje i nie idzie dalej.
serwer hp proliant dl385, może ktoś z was miał podobny problem.
Moge się podpiąć pod problem. U mnie przy instalacji wersji testing - sciągnąłem 2 płyty jedna normalna a druga xfc-lxde obie poprawnie wypalony - sumy kontrolne się zgadzaja. Instalacja sprawnie przebiega do momentu wykrywania sprzetu sieciowego po czym staje ... ctrl + c przeładowuje okno i nadal nic się nie dzieje.
Ostatnio edytowany przez dev (2012-08-28 23:15:10)
dev: ale u Ciebie stable instalował się normalnie, prawda? Może tygodniówka testinga uwalona po prostu. Coś na tty4? netinstall to samo?
ArnVaker napisał(-a):
dev: ale u Ciebie stable instalował się normalnie, prawda?
Zgadza się, bez najmniejszego postoju/problemu zainstalowala się wersja stable. Jednak przy instalacji testinga są cyrki :)
ArnVaker napisał(-a):
Może tygodniówka testinga uwalona po prostu
Poczekamy na następną to napisze.
Odnośnie wersji testing znalazłem informacje, że wcześniej pomagało ctrl + c i normalnie się wszystko instalowało, jednak u mnie to nie działa.
ArnVaker napisał(-a):
Coś na tty4? netinstall to samo?
Nie wiem, nie sprawdzałem.
Ostatnio edytowany przez dev (2012-08-28 23:48:40)
Instalator po prostu sie zatrzymuje i nie idzie dalej a wiec w jaki sposób można podejrzeć logi
alt + f4 ewentualnie ctrl + alt + f4
Netinstal również staje przy wykrywaniu sprzętu sieciowego sumy kontrolne OK
end_request: I/O error dev fd0 sector 0 FAT: unable to read boot sector end_request: I/O error dev fd0 sector 0 end_request: I/O error dev fd0 sector 0 fd0:rw=0 want=66 limit=0 end_request: I/O error dev fd0 sector 0
Masz tam stację dyskietek? Możesz wyłączyć? Instalujesz z obrazu wypalonego na płycie? Sprawdziłeś obraz z niewolnym firmware?
EDIT: Tego możesz spróbować: http://noorul.com/blog/2011/03/05/debian-squeeze-ak … thinkpad-r52/
nie mam stacji fdd. Tak instaluje z obrazu wypalonego na płycie. instalowałem z tego obrazu na innym serwerku i posżło bez problemu
Obraz z niewolnym firmware oraz poradę z linka też sprawdziłeś?
nie nie sprawdzałem obrazu z niewolnym firmware. Proadę sprawdzałem i wyskoczyło w skrucie:
mount: mounting /dev/ccidd/c0d0 on /mediafailed: Imput.outpunt error umount can`t umount /media: Invalid argument
Może jakiś link do jakiegoś sprawdzonego firmware
Dziwne, jak dokładnie tamtą poradę wykonywałeś?
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/
tak jak było w niej opisane
Dzięki za wyjaśnienie, to rozwiewa wszelkie wątpliwości dotyczące poprawności jej wykonania.
tzn.? jak cosik zrobiłem źle to prosze naprowazdić mnie na właściwe tory
ten sam problem
nie poszło dalej
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-fr … amd64/iso-cd/
Ostatnio edytowany przez przemo_pp (2012-08-29 14:22:40)
Skąd mamy wiedzieć czy coś źle zrobiłeś, skoro nie chcesz napisać jak dokładnie postępowałeś? ;) Zakładając, że zrobiłeś prawidłowo i nie zadziałało, to zawsze zostaje jeszcze debootstrap / grml-debootstrap (opisy u nas na portalu).
Strony: 1