Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-08-27 19:56:40

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Chakra - podstawowe pytania nowicjusza

Właśnie zainstalowałem jako drugi system Chakrę ale mam kilka pytań bo jestem zielony z tego systemu.

1) pierwsze najważniejsze jak uruchomić stery NVIDI? Nie ma jakiegoś prostego kreatora?To kluczowe bo bez nich mi chodzi wiatrak tak głośno, że nie da się wytrzymać po 5 min. gdyby ktoś pytał dlaczego przy starcie livecd nie zaznaczyłem uruchomienie z zamkniętymi sterami to od razu odpowiadam, że dlatego bo po instalacji system mi się uruchomił w konsoli.
2) Wiąże się z pierwszym, Jak tam się cokolwiek instaluje? Tylko konsola? Nie ma żadnych graficznych nakładek?
3) Problem z dostępem do partycji. Oczywiście po instalacji nie mogłem się dostać na żadną partycję, więc zrobiłem:

Kod:

chgrp -R twój_nick /punkt/montowania/partycji
chmod -R 770 /punkt/montowania/partycji

I już mam dostęp do wszystkich partycji. Problem jest jednak taki, że po uruchomieniu drugiego systemu - Kubuntu, znowu tutaj nie mam dostępu do partycji i analogicznie musze wykonać na każdej partycji te same komendy. Nie da się tego zrobić jakoś inaczej? Bo to cholernie uciążliwe, żeby za każdym razem od nowa ustawiać dostęp do plików.
4) Czy na chakrze można jakoś zainstalować operę? BO w tym Bundle jej nie ma.

#2  2012-08-27 20:23:02

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Chakra - podstawowe pytania nowicjusza

1: http://chakra-linux.org/wiki/index.php/Switching_Be … eau_to_NVIDIA
2: pacmanem w konsoli. Są jakieś GUI i nawet były jako domyślne kiedyś, ale obecnie deweloperzy nie polecają.
3: na niezamontowanej to robisz? Może użytkownik w Ubuntu i w Chakrze ma inne ID?
4: normalnie w repo jest, pacmanem zainstaluj.

#3  2012-08-27 20:46:55

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Hmm co do tej Nvidi to:
To create the correct entries in /etc/x11/xorg.conf:
sudo nvidia-xconfig
A ja chciałbym zapytać o jakie wpisy chodzi? Trzeba jeszcze jakoś ręcznie konfigurować xorga? nie robiłem tego od czasó mdv czyli od jakiego 2007 roku ufa

A co do nakłądek to apper nie będzie działał w chakrze?

#4  2012-08-27 21:16:30

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

nvidia-xconfig to wygenerowanie standardowego xorg.conf pod zamknięte sterowniki. Zamiast tego możesz skopiować xorg.conf z Ubuntu jeśli tam masz coś poustawiane. Możesz też np. takiego użyć: xorg.conf, tylko rozdzielczość i odświeżanie dostosuj.

Tak, apper jest w repo i będzie w miarę działał. Wcześniej domyślnie był appset-qt (to chyba nakładka na pacmana), ale z niego zrezygnowano. Docelowo deweloperzy Chakry tworzą własnego menedżera pakietów, którego będzie można obsługiwać zarówno z wiersza poleceń jak i graficznie.

#5  2012-08-29 09:54:18

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Ok obczaiłem tą Chakrę, może działa trochę szybciej niż Kubuntu. Mam jednak problem z dostępem do dysku między dwoma systemami. Te komendy co wyżej podałem to robię na jednym i na drugim systemie na zamontowanych partycjach. Ale może jest jakiś inny sposób bo to strasznie upierdliwe bo za każdym zalogowaniem na dany system nie mam dostępu do partycji i muszę wykonać za każdym razem te komendy po zalogowaniu.

Może użytkownik w Ubuntu i w Chakrze ma inne ID?

Hmm na jednym i na drugim nazwa użytkownika jest taka sama, ale komendy wykonuję jako su. No ale to są 2 różne systemy, na oddzielnych partycjach.

#6  2012-08-29 10:05:25

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Sprawdź czy ID użytkownika się zgadzają, polecenie:

Kod:

id

#7  2012-08-29 10:21:25

marcin'82 - Użytkownik

marcin'82
Użytkownik

UID oraz GID w jednym i drugim systemie muszą być takie same (użytkownik i grupa). Przykładowo - UID użytkownika zmienisz jako root poleceniem:

Kod:

usermod -u 1000 vnu007dl

Identyfikator danej grupy zmienisz poleceniem:

Kod:

groupmod -g 1000 nazwa_grupy

Jak już ujednolicisz to w obydwóch systemach, wtedy wykonanie z dowolnego systemu:

Kod:

chown -R user:grupa /punkt/montowania

spowoduje, że będziesz miał prawa do zapisu. Trzeba jeszcze pamiętać, żeby bezmyślnie nie pozmieniać uprawnień dla /home/user, bo się nie zalogujesz. Poprawne uprawnienia dla /home to:

Kod:

755

czyli:

Kod:

drwxr-xr-x

Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-29 10:22:16)

#8  2012-08-29 11:11:48

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Lektura uzupełniająca: http://dug.net.pl/tekst/82/uzytkownicy_w_systemie_linux/

(sam też muszę przeczytać ;))

Stopka forum