Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na co dzień używam Kubuntu, ale mam jedną pustą partycję na którą co jakiś czas puszczam jakieś distro żeby po testować i tak padło na chakrę. Oczywiście myślałem, że tak jak zawsze nie będzie problemów i po instalacji systemu normalnie będę mógł wybrać który system do uruchomienia, ale okazało się, że chakra mi storpedowała program rozruchowy i po instalacji ani dychu ani słychu o Kubuntu, mam tylko chakrę, czy ktoś może mi pomóc jak w prosty sposób uzyskać z powrotem możliwość wyboru systemu? Bo szkoda mi mojego podstawowego distro, tam miałem wszystko skonfigurowane.
Jesteś na 100% pewien, że niżej nie ma wpisów dla Ubuntu? Instalowałem Chakrę Claire w sobotę i ładnie wykryła wszystkie systemy. Powinna wykryć tak samo jak w Debianie — os-prober i polecenie update-grub. Jeśli nie, możesz dodać ręcznie wpis dla Ubuntu do GRUB-a Chakry lub przywrócić GRUB-a Ubuntu. Przywracanie wygląda tak: http://dug.net.pl/tekst/195 (w tym przypadku livecd nie jest potrzebne, możesz to zrobić spod Chakry).
Instalowałem tą najnowszą chakrę z sierpnia 64 bit. Może to jest jakiś problem bo Kubuntu mam zainstalowany 32 bitową wersję. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale Kubuntu chyba używa LILO a Chakra Grub2 i na koniec instalacji było czy chcesz zainstalować Gruba no to dałem tak a później koniec instalacji i nie było żadnych opcji konfiguracyjnych Gruba. Inna bajka to taka , że i tak muszę zainstalować Chakrę jeszcze raz bo uruchamia się w konsoli, grafika nie wstaje, nie możę się połączyć z Xserwerem bo nie widzi NVIDI, a jak dałem uruchomienie LIve CD to wybrałem wersję z zamkniętymi sterownikami i było spoko stery działały bo wentylator na karcie pracował cicho, a po instalacji zonk. Nie wiem może uruchamiać chakrę bez własnościowych sterowników i instalować je później?
Jesteś na 100% pewien, że niżej nie ma wpisów dla Ubuntu? Na pewno nie da się przy wyborze systemu zjechać strzałką w dół?
Już ok, przeinstalowałem system jeszcze raz i działa, być może coś mi się źle zainstalowało za pierwszym razem.