Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
W dniu dzisiejszym chciałem się przerzucić na Debiana (stable), jednak już na samym początku zaczynają się schody. Mianowicie chodzi o to, że po instalacji nie widzi sieci bezprzewodowych. W domu mam tylko sieć WiFi więc internet po kablu odpada. Dzięki google uzyskałem informację, że WiFi będzie mi działać po instalacji jadra z squeeze-backports oraz zanalazłem informację jak zainstalować jajo (art. http://dug.net.pl/tekst/194/jadro_z_backportow_w_debianie_squeeze/). Jednak ten artykuł opisuje metodę instalacji online. Tutaj pojawia się moje pytanie w jaki sposób zaintalować pobrane wcześniej jajo (offline) ? Proszę o szybką odpowiedź.
PS. Obraz pobrałem z http://kmuto.jp/debian/d-i/ .. (squeeze-custom-i386-0315.iso)
dev napisał(-a):
PS. Obraz pobrałem z http://kmuto.jp/debian/d-i/ .. (squeeze-custom-i386-0315.iso)
Ale instalowałeś system z tego obrazu? Tam już jest jądro z backportów (a przynajmniej powinno być).
Sprawdź jakie masz po uruchomieniu Debiana:
uname -r
Po wpisaniu ww polecenie
dev@laptop:~$ uname -r 2.6.32-5-686
Ostatnio edytowany przez dev (2012-08-23 19:20:30)
Czyli nie instalowałeś z tego obrazu, a jedynie go pobrałeś? OK, wypaliłeś go na płytę jako obraz, czy tylko masz go na dysku?
Właśnie będę instalować z tego obrazu bo wypaliłem go na płytę, wcześnie jednak sciągnałem linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae_3.2.23-1~bpo60+2_i386.deb i chciałem zainstalować jednak wyskakuje cos takiego
root@laptop:/home/dev# dpkg -i linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae_3.2.23-1~bpo60+2_i386.deb dpkg: w odniesieniu do linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae_3.2.23-1~bpo60+2_i386.deb zawierającego linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae: linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae narusza zależności initramfs-tools (<< 0.99~) initramfs-tools (wersja 0.98.8) jest obecny i zainstalowany. dpkg: błąd przetwarzania linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae_3.2.23-1~bpo60+2_i386.deb (--install): instalacja linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae narusza zależności initramfs-tools, a nie pozwolono na dekonfigurację (--auto-deconfigure może pomóc) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae_3.2.23-1~bpo60+2_i386.deb
OK, skoro masz go na płycie… Uruchom normalnie Debiana, włóż płytę do napędu i w terminalu:
apt-cdrom add apt-get update aptitude install linux-image~nbpo
Powyższe doda do źródeł oprogramowania tę płytę, odświeży listę dostępnych pakietów i zainstaluje backportowane jądro z tej płyty.
EDIT: Wcześniej usuń to co próbowałeś instalować ręcznie:
dpkg -P linux-image-3.2.0-0.bpo.3-686-pae
Zrobiłem tak jak napisałes jednak dalej nie chce się nic instalowac
root@laptop:/home/dev# aptitude install linux-image~nbpo Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: linux-image-3.2.0-0.bpo.1-486 linux-image-3.2.0-0.bpo.1-686-pae Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: initramfs-tools linux-base 2 pakietów aktualizowanych, 2 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B/45,3 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 176 MB. Kontynuować? [T/n/?] T Nieprawidłowe polecenie. Proszę podać polecenie, lub "?" dla uzyskania pomocy. Kontynuować? [T/n/?] T Nieprawidłowe polecenie. Proszę podać polecenie, lub "?" dla uzyskania pomocy. Kontynuować? [T/n/?] T
Wersja 486 raczej nie będzie nam potrzebna, zatem daj:
aptitude install linux-image-3.2.0-0.bpo.1-686-pae
A potem zamiast „t” wciśnij „y” albo po prostu enter (taki głupi błąd w tłumaczeniu).
Sprawdź co zwróci polecenie:
aptitude -y install linux-image-3.2.0-0.bpo.1-686-pae
Opcji -y początkującym raczej bym nie polecał. Akurat tutaj pewnie się sprawdzi, ale czasem można „przypadkiem” pół systemu tak usunąć.
Aktualizacja przebiegła pomyślnie (tak mi się zdaje)
dev@laptop:~$ uname -r 3.2.0-0.bpo.1-686-pae
Jednak dalej nie pokazują się żadne sieci bezprzewodowe
dev
Zrestartuj komputer i wybierz z menu Grub jądro 3.2.0, powinno to wyglądać tak:
Debian GNU/Linux, za pomocą systemu Linux 3.2.0-0-686
====
ArnVaker
Jasne - tutaj przynajmniej widzimy co system chce zrobić.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-23 19:51:25)
Teraz to już musisz podać jaka to karta (strzał zupełnie w ciemno, to że firmware brakuje).
To jeszcze proszę o info w jaki sposób sprawdzić jaką mam sieciówke
OK, miałem firmware na pendrive ... faktycznie po doinstalowaniu w koncu pokazuje mi sieci bezprzewodowe, dziękuję za pomoc.
Ostatnio edytowany przez dev (2012-08-23 20:02:03)
O, fajnie że działa. :) Kartę w wyniku polecenia lspci można sprawdzić, a czy brakuje firmware np. dmesg |grep firmware. Mógłbyś jednak napisać jeszcze co to za karta i jaki firmware był potrzebny, może akurat ktoś tu trafi kiedyś i mu się przyda.
PS Na tej płycie z backportowanym jądrem powinien być też firmware.
dev@laptop:~$ lspci 02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)
Firmware:
dev@laptop:~$ dmesg |grep firmware [ 17.138128] iwl3945 0000:02:00.0: loaded firmware version 15.32.2.9
Tak to wszystko wygląda :)
Przecież to działa na 2.6.32.
edit:
10:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] Network Connection (rev 61)
Ostatnio edytowany przez mati75 (2012-08-23 23:39:58)
mati75, gdyby działało nie zawracał bym gitary ;)
Problem został rozwiązany raz jeszcze dziękuję za pomoc :)
Może sam firmware by wystarczył. A tak w ogóle to Wheezy'ego polecam zamiast Squeeze obecnie.
Wystarczyła by instalacja jednej paczki.