Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Jako, że zmuszony odkryłem jak wykorzystać telefon jako modem - mam pytanko
W krótkim odstępie czasu wygląda na to, że łącze "upada". WVdial nie przerywa pracy, ale pingi i połączenie z internetem jest martwe. Czy jest jakiś sposób by się restartowało / nie przerywało?
Być może (tak strzelam) ustawienie sieci "2G Only" pozwoli na bezproblemowe działanie - jak to ustawić?
Moja konfiguracja wvdial.conf
[Dialer Defaults] Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet" Dial Command = ATD Modem Type = USB Modem Phone = *99# ISDN = 0 Username = "blank" Init1 = ATZ Password = "blank" Modem = /dev/ttyACM0 Baud = 460800 Stupid Mode = 1 Auto reconnect = 0
Kod z duga na restart łącza (coś nie działa, ale pewnie dlatego, że wvdial nie wyłącza się)
#!/bin/sh { while : ; do wvdial sleep 5s done }
Chce tylko, żeby nie rozłączało się co chwilkę, tylko by połączenie trwało dość długo lub dopóki ja się nie rozłączę
Fervi
Auto reconnect = 0
No ciekawe dlaczego wvdial się nie łączy ponownie...?
No tak, ale na dole masz kod, który jak wyłączy się wvdial (podobno działa, ja tam nie wiem jak) to uruchomi go ponownie, przez co powstanie "reconnect", zaleceniem było wpisanie Auto reconnect jako 0, niemniej jednak i bez tego się wyłącza. Nie jestem pewien czy to wina WVdial czy coś z Play'em
Fervi