Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja jak używałem ubuntu to przerażała mnie aktualizacja bo praktycznie zawsze coś się sypało. Przy debianie system przezywał wiele różnych aktualizacji i działał [no czasami była potrzebna mała pomoc ArnVaker:) ]
Jeśli miałbym radzić czy ubuntu czy coś innego to radzę coś innego. Na początek debian:) Potem sam zdecydujesz i wybierzesz świadomie system.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-08-15 16:42:52)
Ten wątek śmierdzi propagandą:)
Czekamy zatem na opinię autora tego wątku ;]
Autor zdecyduje sam co mu odpowiada.
My tylko wyraziliśmy swoje subiektywne opinie.
Hmm remiks lubuntu w wersji pro jest ok, ale wole coś co po aktualizacji się nie wysypuje czyli cała gałąź Ubuntu odpada, jutro zainstaluje bazowego debian'a i się pobawie. Mam pytanie czy nouveau jest wymagane przez coś?
PL_SBX napisał(-a):
Mam pytanie czy nouveau jest wymagane przez coś?
$ aptitude search ~Dxserver-xorg-video-nouveau p xserver-xorg-video-all <brak> — X.Org X server -- output driver metapackage p xserver-xorg-video-nouveau-dbg <brak> — X.Org X server -- Nouveau display driver (debug symbols) p xserver-xorg-video-nvidia-legacy-96xx <brak> — OBSOLETE NVIDIA binary Xorg driver (96xx legacy version)
Hmm odpalam w trybie expert już się ciesze że będzie zabawa z x'ami a tu nie znaleziono płyty :( Niestety nie wiem co zrobić myślałem aby podmienić pliki te które mam oryginalnie w obrazie na: http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/squeeze/main/ … ges/hd-media/ . Macie pomysł?
Zapomniałeś napisać w jaki sposób uruchamiasz instalator.
Na początek robie obraz z netinstall przez Linux Live USB Creator, następnie włączam od nowa komputer i bootuje z pendrive wybieram napis ze szczałką > i tam mam gui install expert, a potem po wybraniu języka itp. sprawdza płytę (w napędzie nic nie mam) i błąd "Nie znaleziono pliku Release"
Po prostu wrzuć ten netinstall na pendrive'a, on jest do tego przystosowany.
dd if=obraz.iso of=/dev/pendrive
Nie wiem dlaczego, ale spierniczyłem sobie tylko partycje :/ A poza tym to mam pytanie nie moge zainstalować przez expert z obrazu live (Przystosowany do USB jest)
To usuwa aktualną tablicę partycji, czyli w porządku. Wystarczy potem ustawić bootowanie z pendrive'a i gotowe. W jakim sensie „nie możesz zainstalować”? Wysypuje się? Na livecd jest w ogóle normalny instalator? Nie możesz użyć zwykłego obrazu instalacyjnego?
Dobra sprawdzę jeszcze raz, a na livecd, jest instalator normalny, uzywajac live linux usb creater ja miałem, a co do netinstall to ogarnę jeszcze raz.