Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-08-12 22:22:52

maddening - Użytkownik

maddening
Użytkownik

Niedziałająca hibernacja w środowisku Gnome 3

Witam.

Mam problem z doprowadzeniem do działania hibernacji w Gnome 3. Na początku, gdy już odkryłem jak ją odpalić, działała jak zwykły shutdown - wszystkie informacje które miały być zapisywane przed wyłączeniem komputera jakoś przepadały i przy uruchamianiu nie byłem nawet zalogowany.
Próbowałem sobie z nią poradzić przy pomocy tego tutoriala:
http://www.mjmwired.net/kernel/Documentation/power/ … debugging.txt
Odkryłem, że błąd następuje na etapie "devices", więc teoretycznie usunięcie wywalającego sterownika powinno mi pomóc, jednak lisa modułów była trochę długa, a większości z nich i tak nie byłem w stanie usunąć, gdyż były w użyciu.
Szukając dalej spróbowałem zmienić domyślną hibernację na uswsusp. Przy hibernowaniu doszedł pasek postępu i informacje o tym na jakim etapie się znajduje cały proces, ale podczas wybudzania już zaczęło się sypać: jak tylko zniknęły logi z informacją, że wczytano wszystkie dane, zamiast menu logowania pojawiało się coś co wyglądało jak test ekranu - pusty ekran jednolitego koloru, który po kilku sekundach zmieniał barwę, potem jakieś 2 gradienty, po czym seria zaczynała się od nowa.
Warto zaznaczyć, że wbrew temu czego mógłbym się spodziewać czytając większość tutoriali, wstrzymywanie (suspend) działa bez zarzutu i to tak w standardowej wersji, jak i uswsusp.
Przy okazji odkryłem, że jeśli przełączę się na środowisko Gnome Classic, hibernacja działa bez zarzutu (w każdym razie w wersji uswsusp, defaultowej nie sprawdzałem). Porównując wyniki lsmod obie konfiguracje różniły się tylko jedną linijką:

Kod:

Module                  Size  Used by

Gnome 3:

Kod:

drm                   167670  5 drm_kms_helper,ttm,radeon

Gnome Classic:

Kod:

drm                   167670  4 drm_kms_helper,ttm,radeon

Nie mam jednak pojęcia czy to może mieć jakikolwiek wpływ.

Po przesiadce z Windowsa hibernacja to w zasadzie jedyna rzecz jakiej mi brakuje do ideału. Chcę też zostać przy Gnomie 3 - to główny powód wybrania Wheezy zamiast Squeeze. Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

------------------------------------------------

Dane laptopa:
- Debian w wersji Wheezy (64-bit),
- Gnome w wersji 3.4.2,
- Procesor Intel Core 2 Duo CPU T8300,
- Karta graficzna Radeon 4650HD mobile (sterownik Gallium 0.4 on AMD RV730),
- 8GB RAM i takiej samej wielkości pamięć Swap.

uname -a

Kod:

Linux maddening-NOTEB 3.2.0-3-amd64 #1 SMP Thu Jun 28 09:07:26 UTC 2012 x86_64 GNU/Linux

lsmode dla Gnome 3
http://pastie.org/4462305

#2  2012-08-30 09:48:34

maddening - Użytkownik

maddening
Użytkownik

Re: Niedziałająca hibernacja w środowisku Gnome 3

Udało mi się w końcu naprawić problem: zastąpiłem wolny sterownik przez Catalysta (fglrx nie występuje w repozytorium, więc instalowałem ten ze strony ATI). swsusp dalej nie działa, ale uswsusp śmiga, aż miło - trzeba było tylko dodać jeden wpis, żeby ten drugi był domyślny. Co do samego sterownika, musiałem ręcznie wywalić watermark "test use only" i ustawić w grubie framebuffer na natywną rozdziałkę. Również ustawianie dual screen wymaga paru kliknięć więcej, ale działająca hibernacja w zupełności to rekompensuje. :)

Temat do zamknięcia.

EDIT:
@down Nie doprecyzowałem. :) Potrzebny byłby mi fglrx-legacy-driver. A kiedy ostatno sprawdzałem, ten był dostępny tylko na gałęzi eksperymentalnej, z którą nie chiało mi się bawić.

Ostatnio edytowany przez maddening (2012-08-30 10:40:36)

#3  2012-08-30 10:05:41

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Niedziałająca hibernacja w środowisku Gnome 3

maddening napisał(-a):

fglrx nie występuje w repozytorium

http://packages.qa.debian.org/f/fglrx-driver.html

Stopka forum