Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam - problem wydaje się banalny, ale ja jakoś nie potrafię sobie z nim poradzić. Otóż chciałbym otworzyć zwyczajny plik z rozszerzeniem .html za pomocą edytora tekstu (np. kate w KDE) i jakbym nie kombinował we właściwościach tego pliku, to zawsze po kliknięciu na niego otwiera się za pomocą przeglądarki. Czy można to zmienić?
Pozdrawiam
A.
Kate nie jest czasem jakimś programistycznym edytorem?
Na pewno kwrite otwiera, poza tym chyba coś takiego robisz - PPM na plik, otwórz za pomocą i wybierasz program
Fervi
ewentualnie odpalasz najpierw kate i tam dajesz "otworz"
Chcesz otworzyć plik HTML w edytorze tekstu czy chcesz żeby wszystkie pliki HTML zawsze otwierały się w tym edytorze tekstu?
W tym pierwszym przypadku możesz po prostu otworzyć edytor i z niego wybrać plik. Możesz również, jak pisze fervi, wybrać plik i „Otwórz za pomocą”.
Jeżeli chcesz na stałe przypisać dany typ plików do danego programu, skorzystaj z ustawień swojego środowiska graficznego (w KDE: Ustawienia systemowe → Skojarzenia plików). Przy czym tutaj może również odgrywać rolę używana przeglądarka. Np. ja ustawiłem, żeby pliki SVG domyślnie otwierały się w Inkscape, a mimo to po kliknięciu na nie i tak otwiera się Opera. Nigdy nie dociekałem, dlaczego tak się dzieje.
W KDE czasem nie ma pod prawym przyciskiem myszki
menu z opcją "Otwórz za pomocą" , czy jakoś podobnie?
Bo jak ostatnio widziałem KDE, było w nim coś takiego. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-08-10 14:36:38)
Lub po prostu w konsoli:
kate ./plik.html
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-08-10 17:39:04)
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi - dzięki nim widzę, że nie do końca precyzyjnie sformułowałem pytanie. Najbliżej był Minio, bo chodzi właśnie o to, że chciałbym na stałe przypisać pliki .html do Kate (takie moje widzimisię - od czasu do czasu projektuję strony i otwarcie takiego pliku w Kate za pomocą LPM ułatwiłoby mi po prostu pracę; nie chcę za każdym razem wybierać Kate z menu kontekstowego). Ustawienia w systemsettings nic nie dają, tak samo wejście we właściwości po kliknięciu PPM na plik - za każdym razem plik zostaje otwarty przez przeglądarkę (konkretnie Firefoksa, który w hierarchii programów skojarzonych z plikiem .html jest dopiero na drugim miejscu).
edit
Co więcej - nawet usunięcie wszystkich innych programów skojarzonych z plikiem .html i pozostawienie edytora Kate nic nie dało - taki plik nadal otwiera się w Firefoksie...
Ostatnio edytowany przez nacoipoco (2012-08-10 20:18:47)
U mnie to samo na KDE SC 4.8.5
Spróbujcie odpalić:
update-mime-database
Powinno usprzątność ewentualnie problemy z typami (może troszkę poprzestawiać typy, ale sobie poprawicie - 5% niebezpieczeństwa)
(więc ustawiłbym skojarzenie, odpalił komendę i sprawdził skojarzenie w Ustawieniach KDE)
Odznaczcie też Firefox jako domyślną przeglądarkę, coby się jakimś cudem sama nie ustawiała :)
(niedebianowe KDE 4.5.4)
NIC napisał(-a):
Spróbujcie odpalić:
Kod:
update-mime-databasePowinno usprzątność ewentualnie problemy z typami (może troszkę poprzestawiać typy, ale sobie poprawicie - 5% niebezpieczeństwa)
(więc ustawiłbym skojarzenie, odpalił komendę i sprawdził skojarzenie w Ustawieniach KDE)
Odznaczcie też Firefox jako domyślną przeglądarkę, coby się jakimś cudem sama nie ustawiała :)
(niedebianowe KDE 4.5.4)
Niestety nic to nie dało. Tak dla ścisłości podam, że używam również openSUSE z KDE i jest to samo, więc to nie problem konkretnej dystrybucji.
Dla pewności sprawdź jak ma się sprawa do zawartości: ~/.local/share/applications/mimeapps.list (wraz z prawami dostępu). Kiedyś widziałem podobny problem, chyba winą była popsuta konfiguracja i rozwiązaniem było odnowienie .local .kde, na innym koncie systemowym też ten problem występuje? Także /usr/share/mime (swoją drogą to miało być tak: $ update-mime-database /usr/share/mime)
Zawartość
~/.local/share/applications/mimeapps.list
:
[Added Associations] application/ogg=vlc.desktop;kde4-kaffeine.desktop;kde4-kmplayer.desktop;kde4-amarok_containers.desktop; audio/flac=vlc.desktop;kde4-kaffeine.desktop;kde4-kmplayer.desktop;kde4-amarok.desktop; audio/mpeg=vlc.desktop;kde4-kaffeine.desktop;kde4-kmplayer.desktop;kde4-amarok.desktop; audio/ogg=vlc.desktop;kde4-kaffeine.desktop;kde4-kmplayer.desktop;kde4-amarok_containers.desktop; audio/x-wav=vlc.desktop;kde4-kaffeine.desktop;kde4-kmplayer.desktop;kde4-amarok.desktop; text/html=kde4-kate.desktop;firefox.desktop;kde4-rekonq.desktop;kde4-kimagemapeditor.desktop; text/my-html=kde4-kate.desktop; [Removed Associations] audio/ogg=kde4-amarok.desktop;
Gdy klikam na plik .html na koncie admistratora (kdesudo w Dolphinie), też otwiera się za pomocą przeglądarki.
Strony: 1