Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dostaje cos takiego :-(
bb-mailserv:/var/log/apache2# apt-get install -f Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Naprawianie zależności... Gotowe Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane: lzma libc-client2007b Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove". Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: libcups2 libgif4 Sugerowane pakiety: cups-common Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libcups2 libgif4 0 aktualizowanych, 2 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 557 nieaktualizowanych. 21 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0B/268kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 594kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? t (Odczytywanie bazy danych ... 90440 files and directories currently installed.) Rozpakowanie libcups2 (z .../libcups2_1.4.4-7+squeeze1_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libcups2_1.4.4-7+squeeze1_i386.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/lib/libcups.so.2", który istnieje także w pakiecie libcupsys2 1.2.7-4etch4 dpkg-deb: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok) Rozpakowanie libgif4 (z .../libgif4_4.1.6-9_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libgif4_4.1.6-9_i386.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/lib/libgif.so.4", który istnieje także w pakiecie libungif4g 4.1.4-4 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/libcups2_1.4.4-7+squeeze1_i386.deb /var/cache/apt/archives/libgif4_4.1.6-9_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Usuń libungif4g, to jakiś zabytkowy pakiet. BTW, nie próbujesz czasem aktualizować z Etcha do Squeeze, prawda?
Ani w jedna ani w druga - usunac mi nie daje.
Co do pytania - owszem, zrobilem safe-upgrade a potem dist-upgrade. i wyszlo jak wyszlo :-(
Kpt. napisał(-a):
Co do pytania - owszem, zrobilem safe-upgrade a potem dist-upgrade. i wyszlo jak wyszlo :-(
Tak się nie robi — wysokie prawdopodobieństwo rozwalenia systemu. Trzeba po jednym wydaniu: Etch → Lenny → Squeeze.
Możesz spróbować:
dpkg --force-depends -P libungif4g
Ale najlepiej zmienić repo na Lenny'ego i wtedy próbować. Oczywiście masz backup?
Powiem tak - nie do konca. Robilem up z etcha do lennyego, ale nie caly (repo zmienilem, nie zrobilem dist-up) Zaktualizowala sie tylko czesc pakietow. Stad pewnie powstaly bledy jak wyzej. W kazdym razie po wielu probach, udalo mi sie wybrnac z sytuacji. Problemy z zaleznosciami zniknely i wszystko co trzeba udalo mi sie pieknie zainstalowac. Teraz jest squeeze i raczej problemow nie powinno byc - chyba, ze cos jeszcze wyjdzie w zwiazku z updatem pakietow, ale tego to juz sie uniknac nie da.
Tak czy siak wielki dzieki za pomoc. Na przyszlosc bede ostrozniejszy.
Dobra, muszę jeszcze odgrzac watek. Co zrobic z pakietem, ktorego niby nie ma, a ktory siedzi sobie gdzies tam i nie pozwala mi zainstalowac nowego?
Zadne purge, remove itd nie dzialaja - bo apt twierdzi, ze go nie ma, ale jak przychodzi do instalacji to sie okazuje, ze ten sam pakiet w starszej wersji jest i nie pozwala nadpisac kilku plikow...
Chyba zapomniałeś wkleić komunikatów z konsoli. W ostateczności można dać --force-overwrite przy instalacji, ale zdecydowanie lepiej byłoby dojść do tego czym ten konkretny problem jest spowodowany, do czego oczywiście potrzeba dokładnych komunikatów z konsoli.