Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Zainstalowalem nowego openoffice z tej paczki OOo_2.0.0_LinuxIntel_install.tar.gz
wszystko przeszlo ale podczas uruchamiania dostaje komunitak ze nie ma jakiegos pliku w /etc/openoffice2 kiedy jak wejde do etc to openoffice jest zerwanym linkiem do /opt/openoffice a w /opt nic nie ma bo nie wiem skad mialo by sie tam wziasc i co ja mam z tym zrobic ?
A ja ściagłem sobie to coś OOo-2.0.0-1-deb-linux-ux.pl.tar.bz2 i nei zabardzo wiem jak to zainstalować HELP !
rozpakowałem to mam folder z debami ale juz nei raz instalowałem jakieś programy i potem sie robiło sian wiec pytam zanim zaczne :]
Rumi, wchodzisz do katalogu z Open Office (ale nie do katalogu z debami) i wydajesz polecenie:
dpkg -i -R DEBS
wszystko się ładnie zainstaluje, w menu powstanie odnośnik "Biuro"
dzieki Wodziu poszło ładnie ale te czcionki są jakeiś znowu pixelowate da si ecoś z tym zrobić :/
Też tak mam, jeszcze z tym nie walczyłem - brak czasu :D
OO2.0 jest juz w unstable, wystarczy zmienic wpisy w source.list
A jak poprawić wygląd czcionek w oo pod fluxboxem. Pod gnome są normalne, a pod fluxem niewyraźne jakieś, aż oczy puchną? I od czego to zależy?
we .fluxbox/init
ustaw
session.screen0.antialias: true
Może to poprawi wygląd
Już wcześniej tak ustawiłem i nic. W innych aplikacjach jest w porządku (w debianowym oo też ok), tylko w open office 2.0, który ściągnąłem ze strony ux.pl nie.
Umnie pomogła instalacja msttcorefonts i dodanie takiej linijki do
X'ów (umnie /etc/X11/XF86Config-4)
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
oraz przydało by sie dołożyć jeżeli niema
FontPath "/usr/lib/X11/fonts/TrueType"
I miałem już czcionki TT w OO 2.0 oraz w innych aplikacjach i menadYerach (np. pod Icewm).
Dzięki bardzo. Będę kombinował jeszcze z czcionkami.
Chodzi mi konkretnie o poprawienie wyglądu czcionek w pasku narzędzi openoffice, bo to najbardziej razi. Są one jakoś mało wyraźne i pomarszczone. Poza tym jest ok. Tylko dlaczego w innych aplikacjach jest w porządku, to tego nie wiem.
jak zwalczysz, to zapodaj
Kicha:(
Mogę się mylić, ale myślę, że błąd nie leży jednak po stronie czcionek systemowych, skoro w innych aplikacjach jest ok, tylko w samym oo nie.
Zauważyłem jedną rzecz.
W narzędzia -> opcje -> widok istnieje taka opcja "Użyj czcionki systemowej w interfejsie użytkownika".
I tak:
- pod fluxboxem - w oo 2.0 ta opcja jest nieaktywna, w debianowym oo 1.1.3 jest aktywna
- pod gnome - zarówno w wersji 2.0 jak i 1.1.3 ta opcja jest aktywna
- pod kde - ? (nie mam)
Może w tym tkwi przyczyna? Ma ktoś pomysł jak uaktywnić tę opcję pod fluxem?
ICWM i KDE - nieaktywne
Częściowo pomogło, gdy ściągnąłem oo z http://openoffice.xpl.pl/
Częściowo, bo ta opcja jest nadal nieaktualna, natomiast wygląd czcionek w pasku narzędziowym się poprawił.
Tak daleko a tak blisko ...
okazało się że w pliku Readme (/opt/openoffice.org2.0/README
czytam cos takiego :
------------------------------------------------------------
Zmiana czcionki interfejsu użytkownika
------------------------------------------------------------
OpenOffice.org pozwala na zmianę czcionek używanych do wyświetlania na ekranie i do drukowania na inne zainstalowanie w systemie czcionki. Aby to zrobić należy skorzystać z funkcji zamiany czcionek. Wybierz 'Narzędzia - Opcje - OpenOffice.org - Czcionki' i przygotuj tabelę zmian czcionek.
Aby zmienić czcionkę używaną w interfejsie użytkownika OpenOffice.org należy zamienić domyślną czcionkę "Andale Sans UI" na inną i zaznaczyć opcję "Zawsze" w tabeli zmian.
Szczegółowy opis tego okna dialogowego znajdziesz w pomocy OpenOffice.org
może to pomoże niechciało mi sie juz tego sprawdzać - aszukałem sie OOO_export... (cos takiego było w 1.x w /etc/...) w xml'ach configuracyjnych - pzdr.
Dobrze, jutro to sprawdzę, ale pamiętaj o jeszcze jednej ciekawej rzeczy. Zamiana czcionek spowoduje drukowanie (tak, drukowanie) zmienionych czcionek typu polskie krzaczki...ę, ą, ś ć.... Wszystkie litery są normalne, a te są pogrubione i powiększone. Najciekawsze że na ekranie tego nie widać.
A więc sprawdziłem. Tzn. wywaliłem openoffice ściągnięty ze strony http://openoffice.xpl.pl/ i z powrotem zainstalowałem ten z http://www.ux.pl/
Następnie próbowałem zmieniać czcionki i nic - zmienił się tylko rodzaj czcionki, ale ich wygląd pozostał bez zmian. Wydaje mi się, że panowie i panie z ux.pl po prostu coś skopali.
Tak więc wracam do punktu wyjścia i instaluję na powrót oo z http://openoffice.xpl.pl/ . Trzeba tylko doinstalować słownik polski i jest dobrze. Ze swojej strony mogę polecić każdemu, kto dba o oczy :)
Natomiast nadal pozostaje dla mnie niewyjaśniona kwestia nieaktywnego okna dot. ustawień czcionek systemowych pod środowiskami (czy menadżerami okien) innymi niż gnome.