Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam jest jakaś możliwość, aby zablokować przy bootowaniu intel_agp, pamiętam że jedyny antiX miał w kernelu nouveau.modeset="0" czy jakoś tak i to działało i chce wiedzieć czy jest taka możliwość w innych dystrybucjach.
W instalatorach Debiana moduły można blokować dopisując do opcji startowych nazwa_modułu.blacklist=yes, np.:
intel_agp.blacklist=yes
Na livecd nie sprawdzałem, ale też powinno działać. Co do nouveau.modeset=0, to jest to wyłączenie KMS dla sterownika nouveau obsługującego karty Nvidii. Dla Inteli to raczej będzie opcja nomodeset, też można to dopisać do opcji startowych.
Wiem że odkopuje, ale ja mam to wpisać do linijki z vmlinuz czy initrd? (Poprawcie mnie jeśli coś źle napisałem)
vmlinuz
Radzę uważać, u mnie bez intel_agp w ogóle system nie wstaje, choć żadnego AGP nie posiadam, Intel po prostu podobno w tym sterowniku wpakował przy okazji jakiś kawałek obsługi pamięci RAM.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-08-09 00:49:00)
To usunę to jak nie będzie działać co to za problem, a ten kawałek obsługi ramu to jest pewnie od tego aby GPU intela mogło używać normalnie ramu jako VRAM :D
Tu wyłącz ją w biosie i nie trzeba będzie bawić w wyłączanie modułów.
mati75 jak by się tak dało to bym nie pisał o takie rzeczy, jej się nie da wyłączyć everest i inne takie pokazują że jest cały czas aktywna nawet potczas używania nvidii.
Będzie widoczny, bo to jest część chipsetu płyty głównej.
Włożyłem specjalnie kartę grafiki dodatkową, żeby nie było nvidie i wyłączyłem w biosie zintegrowaną intela na płycie:
i na pewno nie ładuje modułu.
mati75, ja mam AsRock P4i65GV i mam do wyboru tylko co jako pierwsze ma być ładowane(w sęsie która grafika pierwsza). I po wybraniu AGI normalnie włącza mi nVidie, ale intel dalej aktywny tylko ma brak obrazu.