Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Potrzebuję, aby podczas startu systemu nie wyświetlały się komunikaty startowe, lub czymś je zasłonić. Dużo czytałem różnych opisów o fbsplash i podobnych, ale wszystko dotyczy wpisów odnośnie GRUB, z tym, że u mnie z racji architektury ARM mam u-boot. Oczywiście najlepszą opcją będzie wyłączenie konsoli startowej, problem w tym, że nigdzie nie znalazłem jak to zrobić ;|.
W tym u-boot nie podaje się argumentów dla kernela?
Podaje się, z tym, że przy podaniu parametru
console=null
lub też sprecyzowaniu do której konsoli ma wysyłać komunikaty startowe dalej wyrzuca wszystko na ekran. Dobrze to działa w przypadku jak podam
console=ttyS0
ale tylko w tym wypadku, co odpowiada pierwszemu portowi rs i wtedy wszystko dobrze na niego wyrzuca a nie na ekran, z tym, że ta opcja odpada, gdyż niestety pod ten port będzie podpięty touchscreen.
Zależy, czy masz na myśli komunikaty startowe kernela, czy inita, czy OpenRC.
Te z kernela można radykalnie ograniczyć opcją quiet (w wierszu poleceń kernela),
komunikatów z Inita i OpeRC nigdy nie wyłączałem, ale jak miałem GDM w runlevelu boot, to wstawał na tyle szybko, że większości procesu rozruchu nie było widoczne.
Z innych opcji możesz sobie odpalić plymountha, i już będziesz miał system "prawie jak Ubuntu" :D
Dokładnie to chodzi mi o wszystkie komunikaty, z kernelem sobie poradziłem właśnie przez tą opcję i ustawieniem odpowiedniego loga startowego kernela, problem jest właśnie z initem i OpenRC. Wszystko działa tak jekbym chciał jak własnie ustawiłem console na ttyS0, ale z uwagi na touchscreena tak nie mogę ustawić. Co do różnych bajerów typu "plymounth" to raczej nie chiałbym ich stosować z uwagi na fakt, że mogą spowolnić proces uruchamiania systemu, a w tym wypadku każda sekunda się liczy. W systemie też nie używam żadnych display managerów, tutaj akurat zaraz po starcie postgresa ma się uruchomić dedykowana aplikacja.