Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie ma poniżej pytania ?
See '/home/adam/Desktop/alsa-info.sh --help' for command line options. Automatically upload ALSA information to www.alsa-project.org? [y/N]
?
ok już wiem odpaliłem kod jako root
i dziala
tu jest link http://www.alsa-project.org/db/?f=47e2f59cea8b7183c … b11003a4bc8a1
odpaliłem tez jako root aplay -l i wyskoczyło coś takiego
klimacold@klimacold-GA-970A-D3:~$ sudo aplay -l [sudo] password for klimacold: **** Lista PLAYBACK urządzeń **** Home directory /home/klimacold not ours. karta 0: SB [HDA ATI SB], urządzenie 0: ALC889 Analog [ALC889 Analog] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 0: SB [HDA ATI SB], urządzenie 1: ALC889 Digital [ALC889 Digital] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 1: Generic [HD-Audio Generic], urządzenie 3: HDMI 0 [HDMI 0] Urządzenia podrzędne: 0/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 1: Generic [HD-Audio Generic], urządzenie 7: HDMI 1 [HDMI 1] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 1: Generic [HD-Audio Generic], urządzenie 8: HDMI 2 [HDMI 2] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 1: Generic [HD-Audio Generic], urządzenie 9: HDMI 3 [HDMI 3] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 klimacold@klimacold-GA-970A-D3:~$
Na razie nawet do skryptu nie zaglądam.
Ty chyba nie masz uprawnień do dźwięku.
Wykonaj
sudo addgroup klimacold audio
Potem zrestartuj kompa i zobacz co będzie.
Ewentualnie potem pokaż
aplay l
ale juz z konta użytkownika.
z konta użytkownika się nie da ciągle
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
i koniec gruopa audio dla klimacold dodana dzwieku brak :(
Ty masz coś z uprawnieniami pokićkane.
Home directory /home/klimacold not ours.
Pokaż
sudo ls -l /home
klimacold@klimacold-GA-970A-D3:~$ sudo ls -l /home [sudo] password for klimacold: razem 4 drwxr-xr-x 32 klimacold klimacold 4096 sie 5 16:59 klimacold klimacold@klimacold-GA-970A-D3:~$
Teraz takie pytanie.
Masz głosniki podpięte bezpośrednio podpięte pod kartę dzwiękową (pomijając to hdmi) ?
nie mam ale moge podpiąć z tym że nie wiem czy to coś zmieni bo ikona od dzwieku jest nieaktywna
Podepnij.
nie patrz na ikonę.
Potem odpal z roota
sudo speaker-test
Zobacz czy pojawi się szum ,który generuje speaker-test
no niby działa pięknie szumi
Czyli dxwięk jest karta działa.
Cos z uprawnieniami albo kochanym pulseaudio.
Zrób tak dla testu
Utwórz sobie w systemie nowego użytkownika (w ubuntu jest chyba jakis graficzny menadzer do tego)
Pododawaj go do grup.
Potem przeloguj się na jego konto i zobacz co u niego z dźwiękiem.
nic z tego niestety :/
Na nowym użytkowniku też nie pokazuje aplay -l urządzen ?
tak samo jak na użytkowniku klimacold nic nie pokazuje pod tym wzglądem nic sie nie zmienia niestety
Pokaz z konta użytkownika wynik polecenia
groups
Dźwiek działa o tym juz wiemy ale tylko na koncie roota zwykli użytkownicy zaś nie mają dostępu do niego.
W tym musimy szukać.
klimacold@klimacold-GA-970A-D3:~$ groups klimacold adm cdrom sudo audio dip plugdev lpadmin sambashare klimacold@klimacold-GA-970A-D3:~$
Odpal speaker-test na koncie uzytkownika i pokaz co wypluje w terminalu.
klimacold@klimacold-GA-970A-D3:~$ speaker-test speaker-test 1.0.25 Urządzenie odtwarzania to default Parametry strumienia to 48000Hz, S16_LE, 1 kanał/ów Użycie 16 oktaw różowego szumu
To caly komunikat ?
Czy był szum ?
cały nic więcej nie wypluło szumu brak niestety
P.S nie wiem czy uda nam się dojść do tego co tu jest u mnie pochrzanione ... :)
Poza tym Podczas wyłanczania systemu albo restaru wyskakuje okno "Program jest nadal uruchomiony" Usługa ustawień środowiska Gnome "Brak Odp" Ponadto przy wylogowywaniu i zmianie użytkowników zwiecha :/ chyba nic mi nie pomoże z tym Ubuntu już a wielka szkoda... :(
Wyjątkowo dziwna i nietypowa sytuacja.
Jeśli nie masz tam zadnych waznych danych to moze lepiej było by zainstalować od podstaw od nowa.
Polecał bym nawet debiana zamiast tego ubuntu.
Gdzieś tam pisałeś że netu nie miales.
Zawczasu podaj jaki masz ten net siecówką radiowką czy inaczej.
sieciówka z tym że tak najpierw net był ale o połowe wolniejszy niż na laptopie przez wi fi i z wersji 10.10 zaktualizowałem do 12.04 net ok dzwięku jak nie było w 10.10 tak nie ma w 12.04
Jak zrobiłeś aktualizację z 10.10 do 12.04 to tam pewnie jest ładne zamieszanie w systemie.
proponuję zainstalować 12.04 od zera .
Najlepiej zaś debiana Wheezy :)
Wówczas będziemy się zastanawiać nad ewentualnymi problemami.
Miałem identyczny problem z identyczną kartą graficzną, na Ubuntu 12.04 nic, a nic nie działało.
Sterowniki stabilne jeszcze gorzej robiły(obraz nie był skalowany, zawsze przy restarcie był ustawiony na 10%)
Naprawiłem problem po przeniesieniu się na 13.10 oraz zainstalowaniu sterowników beta 13.xxx.
Dźwięk śmiga do mojego monitora przez kabel HDMI.